Akkerbouw

Nieuws

Solynta krijgt patent in VS op aardappelveredeling

Aardappelverdelingsbedrijf Solynta heeft een patent gekregen in de Verenigde Staten op het kweken van hybride aardappelen uit zaad.

Solynta kweekt aardappelen uit kruisingen van diploïde homozygote ouderlijnen. Dat zijn aardappelen met twee paar chromosomen. De gangbare veredeling werkt met tetraploïde aardappelen (vier paar chromosomen) uit heterozygote ouderlijnen. Solynta stelt dat met hybride veredeling van diploïde aardappelen beter te voorspellen is welke eigenschappen de nakomelingen hebben. De veredeling gaat daardoor veel sneller.

Licenties

Volgens CEO Hein Kruyt biedt het patent Solynta de mogelijkheid om andere bedrijven een licentie te geven op de veredelingsmethode. “De aardappelmarkt is heel groot en één bedrijf kan die niet alleen bedienen. Licenties ondersteunen succesvolle samenwerkingen die cruciaal zijn om wereldwijd een duurzame aardappelteelt te realiseren.”

Volop tests

Solynta stelt dat de veredelingsmethode het mogelijk maakt om sneller nieuwe rassen te kweken met een hogere opbrengst en een kleinere ecologische voetafdruk wat betreft gebruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Volgens het bedrijf worden al volop commerciële rassen getest.

Voordelen van zaad

Aardappelen worden nu vooral vermeerderd uit knollen. Het heeft veel voordelen om aardappelen uit zaad te telen. Er is slechts 25 gram zaad per hectare nodig in plaats van 2.000 kilo pootaardappelen. Een ander voordeel is dat de vermeerdering veel sneller gaat. Een plant kan 5.000 zaden per seizoen produceren en slechts een stuk of 10 knollen. Bovendien is zaad minder gevoelig voor ziekten dan knollen en zaad kan gemakkelijker vervoerd en bewaard worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.