Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Delphy: onkruidrobot zal bio-akkerbouw doen exploderen

Een betaalbare goedwerkende onkruidrobot zal de biologische akkerbouw in Nederland doen exploderen. Dat zegt Anthon Bom, specialist biologische landbouw bij adviesorganisatie Delphy.

De beschikbaarheid van voldoende arbeid is bij veel (potentiële) biologische akkerbouwbedrijven een knelpunt. Met name is dat het geval bij de onkruidbestrijding.

Werken met seizoenskrachten

Momenteel kost een veldrobot zo’n € 100.000. Volgens Bom kan die prijs omlaaggaan tot € 25.000 à € 30.000 als ze op grote schaal geproduceerd gaan worden. “Als tegelijk de perfectie omhooggaat, weet ik zeker dat grote bedrijven in de belangrijke akkerbouwgebieden gaan omschakelen naar bio.”

Behalve dat het vaak lastig is om seizoenskrachten te vinden, wijst Bom er ook op dat lang niet alle akkerbouwers er voor voelen met veel personeel om te gaan. In de biologische landbouw wordt uitgegaan van gemiddeld 80 à 100 uur handwieden per hectare, ofwel € 1.500 tot € 2.000 per hectare. Veldrobots kunnen bij goed weer zo nodig 24 uur per etmaal doorwerken.

Gerichte hectaretoeslagen

Bom reageert op de voorspelling van directeur Michaël Wilde van ketenorganisatie Bionext in het jaar 2030 een derde van de consumptie en het Nederlandse landbouwareaal biologisch zal zijn. Behalve door technologie zal de biologische landbouw volgens Wilde ook een belangrijke impuls krijgen door stimuleringsmaatregelen van de overheid, waaronder gerichte hectaretoeslagen.

Behalve door technologische ontwikkelingen in wiedtechniek ziet Delphy de biologische akkerbouw ook groeien door betere bemestingstechniek en hogere opbrengsten door veredeling.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Frans heeft geld genoeg om elke akkerbouwer zo'n onkruidwieder te geven. Koopt hij er 10 miljoen dan krijgt hij ze voor 10.000 euro per stuk. Is hij zijn 100 miljard meteen kwijt en kan dan door naar een andere baan. Hoeven gangbare boeren geen gif meer te kopen (flink lagere kosten) en krijgen alle Europese boeren de gangbare prijs. Bioboeren kochten al geen gif dus profiteren daar niet van maar krijgen wél minder voor hun productie en zijn dus de klos.

 • Alco

  Ja waarom alleen voor de bio?

 • agratax(1)

  @farmerbn. Je scherts een prachtig toekomst beeld voor de akkerbouw. Ik mis in het hele verhaal "Voedselzekerheid" en "Voedselveiligheid". Door de gewasbescherming en kunstmest zijn beide nu op mondiaal niveau min of meer te garanderen.
  Nee geen robotica op het land, eenvoudig eten telen in klimaat gestuurde gebouwen op waterbakken die bij de oogstrobot komen. Liefst in woonwijken verbonden met de Supermarkt om transport te minimaliseren en versheid te garanderen.

 • trekker123

  Zou inderdaad geweldig zijn als je een vrijwel honderd procent goed werkende robot tegen een betaalbare prijs in het land kunt zetten. Dat soort ontwikkelingen komen er zeker aan, maar het zal net als met de melkrobot zijn. Die heeft de kostprijs van de melk ook nog niet automatisch met sprongen omlaag gebracht, cq de winst voor de boer flink omhoog gebracht. En hoewel het dwingende ritme van het dagelijkse melken de robotboer niet meer hindert kun je ook niet stellen dat een boer dan naar het melken geen omkijken meer heeft omdat de robot dat heeft overgenomen. We zullen het beleven!

 • farmerbn

  @trekker123: Politici geven natuurlijk makkelijker geld (subsidie) voor een wiedrobot dan voor een melkrobot.
  @agratax: boeren moeten en zullen eerder kiezen voor een mooi inkomen dan voor voedselzekerheid en voedselveiligheid. Zeker de voedselzekerheid loopt ze voor de voeten. Een algeheel Europees (onkruid)bestrijdingsmiddelenverbod mét een gratis wiedmachine zou perfect zijn. Geen handwerk bij het wieden en een mooi inkomen door voedselschaarste.

 • Bennie Stevelink

  Kan zo’n robot ook luizen, trips, kevers en schimmels bestrijden? Ik vrees dat ook met een wiedrobot de koperoxychloride onmisbaar blijft in de biologische landbouw.

 • info36

  Hoe werkt een wiedrobot bij lange natte periodes?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.