Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Conflict VS met Iran drukt agrarische prijzen

De noteringen op de agrarische termijnmarkten staan vandaag, vrijdag 3 januari, onder druk door het oplopende conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. De VS doodde donderdagnacht de Iraanse generaal Qassem Soleimani, de baas van de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde.

Volgens de Amerikanen was Soleimani verantwoordelijk voor diverse terroristische aanslagen. Iran dreigt met tegenmaatregelen.

De agrarische markten reageren met prijsdalingen. Tarwe, mais en sojabonen werden vandaag goedkoper op de termijnmarkt in Chicago. Ook in Parijs daalden de tarwe- en maisnoteringen. Handelaren vrezen dat als dergelijke conflicten escaleren de wereldeconomie schade oploopt. Dat drukt de vraag naar agrarische grondstoffen.

Mais en suiker op langere termijn duurder

De olieprijs steeg vandaag wel, omdat Iran in de olierijkste regio van de wereld ligt. Op de langere termijn heeft duurdere olie een prijsondersteunend effect op mais en suiker, omdat beide grondstoffen veel worden gebruikt voor de productie van ethanol.

Laatste reacties

  • tinusje

    win win siuatie...smeerlap minder en goedkoper voer....

  • agratax(1)

    De tegenmaatregelen die Iran kan nemen zijn volgens mij: 1) destabilisering van de regio en wereldvrede, 2) olie export reductie, 3) voedsel import beperken. De laatste twee maatregelen zullen hun eigen bevolking raken en kunnen tot opstand leiden, een enorm groot percentage van de bevolking woont en leeft in armoede op het platteland zij hebben weinig te verliezen en de gehele bevolking heeft nog traumatische herinnering aan de Iran - Irak oorlog waarbij de wreedheden van beide kanten tot de meest gruwelijke oorlogsslachtoffers en invaliden heeft geleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.