Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Nacontrole pakt slecht uit voor pootaardappelen

De nacontrole begint bijzonder slecht voor de telers van pootaardappelen.

De keuringsdienst NAK heeft 41,5% van het areaal in klasse verlaagd of afgekeurd. Dat is uitzonderlijk hoog en in ieder geval de laatste 20 jaar niet voorgekomen. De start van de nacontrole van vorig jaar liet een verlaging zien van 25%. Ook dat was erg hoog.

In de jaren daarvoor was het aandeel klasseverlagingen veel lager. In 2017 moest bij de eerste uitslagen van de nacontrole 17,1% van het areaal eraan geloven. In 2016 werd 7,8% in klasse verlaagd en in 2015 was dat bij de start van de nacontrole 14,8%, inclusief afkeuringen.

551 hectare in klasse verlaagd

De NAK heeft de uitslagen van de nacontrole van 4% van het te onderzoeken areaal. Dat is 1.327 hectare. Er is 551 hectare in klasse verlaagd, inclusief afkeuring. Volgens de NAK is de spreiding over Nederland gelijkmatig, waarbij in de regio’s Zuidwest en Oost wat meer klasseverlagingen voorkomen dan in de rest van Nederland.

3 redenen voor de slechte score

Regiomanager Jan Eggo Hommes noemt 3 redenen voor de slechte score bij de start van de nacontrole. “Er zat al virus in het uitgangsmateriaal van dit jaar, want in 2018 was de luizendruk hoog. Daarnaast waren er dit jaar al vroeg in het groeiseizoen luizen. De derde oorzaak is dat selecteurs niet alle viruszieke planten kunnen opsporen. De keurmeesters van de NAK deden in juni al veel waarnemingen van primair virus. Dan kun je slechte resultaten verwachten in de nacontrole.”

De NAK kan niet voorspellen of de resultaten op dit slechte niveau blijven, zegt Hommes. “De nacontrole begint meestal op een hoog niveau. Gaandeweg de nacontrole zakt het aandeel klasseverlagingen meestal. Maar ik durf niet te zeggen hoeveel het dit jaar naar beneden gaat.”

Veel klasseverlagingen door virus

In de veldkeuring was al te zien dat virusziekte dit jaar de pootaardappelen parten speelt: 36% van de klasseverlagingen werd veroorzaakt door virus. Dat was in de jaren daar voor altijd minder dan 15%. De belangrijkste reden voor verlaging of afkeuring in de veldkeuring bleef bacterieziekte, namelijk in 52% van de gevallen. Dat was wel veel lager dan in andere jaren. Toen lag dat altijd boven 70%.

Laatste reacties

 • haverboer1

  Ze vergeten even te vermelden dat dit jaar het middel Actara niet meer bij de pootaardappelen mocht worden gebruikt.
  Dit gewasbeschermingsmiddel zorgde voor een 7 weken bescherming tegen luizen.

 • maxisprint

  De mogelijkheid om luizen adequaat te bestrijden zijn niet goed meer aanwezig

 • Limburger

  Ook zijn veel bedrijven te groot geworden en krijgen ze het niet meer allemaal goed geselecteerd.

 • agratax(1)

  @Limburger. Als selecteur ga ik met je mee. Er zijn bedrijven die te veel pootaardappelen of te weinig selecteurs hebben om hun eerste selectie tijdig uit te voeren. Er zijn zelfs die wachten met selectie tot de keurmeester waarschuwt, dat he tzo niet kan. Hier komt nog bij dat de einddata zijn afgeschaft en veel boeren gaan voor tonnen en niet voor kwaliteit. Dus laten uit groeien zeker als de bovenmaat een goede prijs geeft bij de industrie. Mijn advies aan mij klanten is eenvoudig "Neem geen risico en ga voor voldoende knollen in de maat 30 - 50 als het je eigen uitgangsmateriaal is. Laat kwaliteit altijd boven Kwantiteit gaan".

 • Can

  Micro zaad en aardappel zaaien uit zaad, zal pootgoed teelt drastisch veranderen.
  De enigste offer in dit systeem is de pootgoed teler.
  Veel problemen zoals transport kosten , bewaring , phyto sanitaire eisen en zoals kwaliteit alles opgelost in een klap.
  Een “grote stap voor uit”.
  En veiliger voor de NAK.

 • Winnetou

  De eerste helft van juni hebben wij 120 mm water afgetapt. Selecteren met de kar was bijna niet te doen. Ook is het dan moeilijk om het spuitschema vast te houden. Zeker in die periode met een hoge luisdruk is het oppassen om virusverspreiding tegen te gaan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.