Akkerbouw

Nieuws

HAK voert voedselkeuzelogo Nutri-Score alvast in

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK levert de eerste producten met het voedselkeuzelogo Nutri-Score aan Nederlandse supermarkten. Hiermee loopt HAK voor op de overheid, die nog een beslissing moet nemen over een nieuw voedselkeuzelogo.

Dat logo moet het in 2017 afgeschafte ‘groene vinkje’ vervangen. De groentefabrikant ziet Nutri-Score als belangrijk instrument om de groenteconsumptie te stimuleren. Positieve voedingselementen worden beloond en ongezonde bestraft en zo krijgt het voedingsmiddel een score op een 5-kleurenschaal van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). Het moet consumenten helpen een gezonde keuze te maken. De keuze voor Nutri-Score wordt volgens HAK breed gedragen door diverse fabrikanten, supermarkten en consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en voedselwaakhond Foodwatch.

Zo ziet de Nutri-Score eruit. - Bron: HAK
Zo ziet de Nutri-Score eruit. - Bron: HAK

Maatschappelijke impact

HAK-directeur Timo Hoogeboom: “Het logo kan een enorme maatschappelijke impact hebben en consumenten helpen meer groenten te eten. Je ziet namelijk in één oogopslag welke producten gezond zijn. Dan blijkt dat groenten of een ander gemaksproduct in pot of stazak een uitstekend alternatief kunnen zijn voor verse groente.”

Volgens Hoogeboom helpt Nutri-Score consumenten ook bij het vergelijken van producten in eenzelfde categorie, zoals ontbijtproducten en samengestelde maaltijden. “We vertrouwen nu op het gezonde verstand van staatssecretaris Blokhuis en dat hij kiest voor een logo dat wetenschappelijk onderbouwd is en zijn werking heeft voor het doel waarvoor het is ontwikkeld: verantwoorde en gezonde productkeuzes te maken.”

Nutri-Score is inmiddels door de overheden in Frankrijk, Spanje, België en recentelijk in Zwitserland ingevoerd. Duitsland maakt zich op voor een beslissing.

Of registreer je om te kunnen reageren.