Foto: Lex Salverda AkkerbouwNieuws

Nog steeds phytophthora-infectiekansen

In het hele land zijn begin van deze week de phytophthora-infectiekansen hoog.

Voor de tweede helft van de week ook, maar dan wel met name in het Noorden. Dat blijkt uit het phytophthora-adviesmodel van Dacom.

Veel infectiebronnen

Op dit moment worden nog volop biologische aardappelen gebrand, aldus Cor Rijzebol, senior technical expert bij Dacom. “Er zijn dus ruim voldoende infectiebronnen aanwezig om met het huidige weer problemen te geven. Met de neerslag is het ook goed mogelijk dat de sporen inspoelen en kans geven op knolaantasting. Hou hiermee rekening met de bespuiting”, adviseert Rijzebol.

Lees verder onder de afbeelding

Voor de tweede helft van de week zijn de phytophthora-infectiekansen met name in het Noorden hoog.

Voor de tweede helft van de week zijn de phytophthora-infectiekansen met name in het Noorden hoog.

Daar waar het NAK of TBM-pootgoed is geklapt, moeten telers ook overwegen of er nog een bespuiting tegen phytophthora moet worden uitgevoerd. Als er nog veel groene delen zijn, is er namelijk altijd nog kans op infectie.

Attent zijn op doorwas

Adviesdienst Delphy attendeert in haar nieuwsbrief telers attent te zijn op doorwas. Daardoor kan nieuw fris blad gevormd worden, dat vatbaar is voor phytophthora. Als er veel potentiële infectiebronnen in de buurt zijn, kan de schimmel snel toeslaan bij een weersomslag. Vanwege kans op altenaria is het raadzaam een mancozeb-houdend phytophthoramiddel worden gespoten, of mancozeb toe te voegen aan een ander phytophthora-middel en om de week Narita bij in de mix.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin