Akkerbouw

Nieuws

Anosta behaalt 43 ton hectareopbrengst

De gemiddelde bruto-opbrengst voor Anosta komt tijdens de laatste proefrooiing van het Belgische proefcentrum PCA uit op 43 ton per hectare.

Deze hectareopbrengst geldt voor alle sorteringen inclusief uitval. De gemiddelde eindopbrengst per hectare van Anosta van de afgelopen jaren ligt op 41 ton. Van de 8 percelen waren 4 percelen reeds gerooid op 7 augustus, waardoor de laatste opbrengstmeting voor Anosta gedaan is op 4 percelen. De hoogste opbrengst kwam van een perceel dat is beregend.

Snelle afrijping

Vergeleken met de vorige opbrengstmeting (25 juli) zijn de aardappelen op de resterende 4 percelen tussen 0 en 7 ton per hectare gegroeid. Gemiddeld groeiden de Anosta-aardappelen 2 ton per hectare. Dat is minder dan normaal. Volgens PCA speelt de droogte daar ongetwijfeld een rol, want de percelen zijn in 2 weken ontwikkeld van 58% naar 90% afrijping.

Hoog onderwatergewicht

Het onderwatergewicht lag hoog: tussen 371 en 397 gram per 5 kilo voor 3 percelen. Bij het vierde perceel lag het onderwatergewicht hoger op 421 gram per 5 kilo. Er zijn enkele drijvers gevonden op 2 percelen. De bakkwaliteit bleef uitstekend voor alle percelen. De uitval die naar voren kwam, uitte zich voornamelijk in groene knollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.