Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Analisten verwachten groot tekort aan suiker in de wereld

Marktbureaus verwachten volgend seizoen een groot tekort aan suiker in de wereld. Het effect op de suikerprijs, dus op de bietenprijs, is echter klein vanwege de grote suikervoorraden in de wereld.

Het Australische marktbureau Green Pool verwacht in seizoen 2019-2020 een groot tekort aan suiker in de wereld. Green Pool schat dat de productie 3,7 miljoen ton achterblijft bij het verbruik. Dat komt omdat Brazilië en India minder suiker gaan produceren. Bovendien is het droog in de EU, Thailand, Mexico en Australië, waardoor die landen ook minder suiker op de markt gaan brengen.

Ook andere analisten verwachten een suikertekort. FO Licht gaat voor 2019-2020 uit van een tekort van 2,4 miljoen ton, dat oploopt naar 4,2 miljoen ton in 2020-2021. Datagro verwacht voor 2019-2020 een wereldproductie die 2,3 miljoen ton lager uitvalt dan het verbruik. Handelsbedrijf Louis Dreyfus gaat uit van een tekort van 6,7 miljoen ton suiker.

Klein prijseffect voor suikeroogst 2019

Maar Green Pool verwacht slechts een klein effect op de suikerprijs en dus ook op de bietenprijzen die akkerbouwers gaan ontvangen voor oogst 2019. Dat komt door de grote voorraden suiker in de wereld. Dit seizoen is het overschot 3,8 miljoen ton suiker en het seizoen er voor was het zelfs 18,9 miljoen ton. Volgens Green Pool heeft de wereld een record van 96 miljoen ton ruwe suiker op voorraad.

Lees ook: Suikerverbruik wereld stijgt 25 jaar achter elkaar

Laatste reacties

 • sjoerddehoop1

  Dan is er dus geen suikertekort......
  Zorg eerst dat er minder voorraad is. Dat hangt steeds boven de markt. Dan schoont de markt op en krijgen de boeren hopelijk weer een betere prijs.

 • veldzicht

  Heel vreemde kop boven dit artikel.

 • g.g

  Kop boven dit artikel klopt dus niet !

 • wiel4791

  Wat een hoog Telegraafgehalte

Of registreer je om te kunnen reageren.