Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Stemphylium en cercospora op Noordelijke klei

Op verschillende bietenpercelen op de Noordelijke klei is stemphylium en cercospora gevonden.

Op verschillende bietenpercelen op de Noordelijke klei is stemphylium en cercospora aangetroffen, meldt het bieteninstituut IRS. In Noord- en Zuid-Holland is ook cercospora gevonden. In de meeste teeltgebieden zijn ondertussen bladschimmels gevonden, alleen nog niet op de Zuid-Hollandse eilanden en op het West-Brabant-zand. Het advies is om in deze regio’s regelmatig te controleren op bladschimmels.

Wekelijks controleren

De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in de gebieden waar bladschimmels zijn aangetroffen alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren. Vanwege resistentiemanagement is het belangrijk alleen te spuiten als er vlekjes zijn gevonden die ontstaan zijn door een van de 5 bladschimmels en dus niet eerder.

Bespuiten

De schimmel cercospora is inmiddels resistent geworden tegen strobilurinen. De andere bladschimmels kunnen nog wel met strobilurines bestreden worden. Indien in de bieten alleen cercospora is aangetroffen, adviseert het IRS de eerste bespuiting uit te voeren met een fungicide zonder strobilurine, zoals Opus team, Spyrale, Difure of Borgi. Voer een fungicidenbespuiting uit op rechtopstaand, fris blad. Bietenblad dat slap hangt neemt de fungiciden minder goed op.

Beheer
WP Admin