Akkerbouw

Nieuws

Opbrengst rietzwenkgraszaad 10% boven gemiddeld

De opbrengst van rietzwenkgraszaad ligt zo’n 10% boven het meerjarig gemiddelde. Andere vroege soorten scoren gemiddeld en de eerst gedorste percelen Engels raaigras zijn uitzonderlijk goed. Dat zegt Marc van Vooren, landbouwkundige bij DSV-Zaden.

Van Vooren spreekt van een landelijk beeld bij rietzwenk, dat door zijn wat diepere beworteling minder last ondervond van de droogte in april en mei. “Andere fijne soorten als roodzwenk en veldbeemd kwamen wat vocht tekort, maar komen nu door een goede bloei uit op een gemiddelde opbrengst.
Voor betrouwbare uitspraken over hoe de Engels raaigrassen het hebben gedaan, vindt Van Vooren het nog aan de vroege kant. “Er liggen nogal wat percelen gemaaid. Vanaf nu en volgende week worden die gedorst en binnengebracht. Maar als de allereerste Engels raaigrasoogsten daarvoor een maat mogen zijn, wil Van Vooren wel kwijt dat het er erg goed uitziet.

Bovengemiddelde opbrengsten bij stevige roestdruk

“Op de eerste percelen zien we opbrengsten 20% bovengemiddeld. Of er records gaan komen, zien we volgende week. Er ligt nu veel gemaaid. Tweede helft deze week en volgende week gaat veel gedorst worden. Met af en toe wat motregen en goed weer in het vooruitzicht, wachten telers nu nog even.”

In Engels raaigras is wel sprake geweest van stevige roestdruk. “We zijn alert geweest om die roest onder de duim te houden. Strak in de gaten houden en met goede spuittechniek op het juiste moment van de dag bestrijden.“
Oogst van de late soorten Engels raaigras wordt over enkele weken verwacht, de extreem late na de tarweoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.