Akkerbouw

Nieuws

Hitte-schade in Oostelijke suikerbieten

Waar niet is beregend in Oost- en Zuidoost-Nederland, hebben de droogte van dit seizoen en de hitte van afgelopen week desastreuze effecten op de suikerbieten.

Dat ziet bietenverwerker Suiker Unie. De komende weken lijkt er ook nog geen regen van betekenis te vallen.

Toch zijn er ook veel regio’s waar de bieten er nog steeds prima op staan. Kortom: er ontstaan grote opbrengstverschillen. Een betrouwbare prognose is niet te geven. Vooralsnog gaat Suiker Unie uit van een gemiddelde bietenopbrengst in Nederland van ruim 80 ton, met regio’s die mogelijk de 60 ton nog niet halen (Oost-Nederland) en regio’s die wel op 100 ton kunnen uitkomen (Flevoland).

Waarschuwing voor bladschimmels

Hier en daar worden bladschimmels gevonden. Voor alle gebieden is een waarschuwing verstuurd. De aantasting lijkt nog mee te vallen, ondanks het hoge infectierisico. Verder worden op diverse plaatsen gaatjes in het bietenblad gezien door rupsenvraat.

Of registreer je om te kunnen reageren.