Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Zilverziekte geconstateerd in suikerbieten

Op diverse suikerbietenpercelen, vooral in het oosten van het land, is zilverziekte (curtobacterium) geconstateerd. Dat meldt de agrarische dienst van Suiker Unie.

De belangrijkste symptomen van deze bacterieaantasting zijn verdikte bladeren met een mat-grijze kleur. De vaatbundels in de wortels zijn bruin verkleurd. Aangetaste bieten blijven achter in groei. Ingrijpen tegen zilverziekte is niet mogelijk.

Tevens wordt waargenomen dat de percelen dankzij het groeizame weer snel sluiten; begin deze week (week 24) stond de teller op 40% gesloten gewassen.

Aandacht voor actuele zaken in de bietenteelt

Zowel de agrarische dienst als bieteninstituut IRS besteedt dit jaar extra aandacht aan de gevolgen van het wegvallen van neonicotinoïden. Verspreid over het land worden korte bijeenkomsten, zogenoemde flitsbijeenkomsten, gehouden waarin actuele thema’s worden besproken. Herkenning van schadelijke insecten, de natuurlijke vijanden en de aanpak van insectenbestrijding zijn hierbij belangrijke thema‘s. De actuele situatie is dat, met uitzondering van het Noordoosten, de populatie zwarte bonenluis sterk terugloopt. Overal in Nederland komt inmiddels de groene perzikluis voor, wat betekent dat het opletten geblazen is.

Laatste reacties

  • jop

    Je kan wel naar die bieten blijven lopen,altijd wat nul rendement

  • nilles

    Jazeker straks weer bladziektes zoeken en bestrijden

Of registreer je om te kunnen reageren.