Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

Luizen blijven weg uit bieten tussen gerst

De suikerbieten die in een 3 meter brede strook zijn gezaaid tussen zomergerst hebben geen last gehad van insectenschade dit voorjaar. Dat is te zien in Lelystad op de proeftuin Agroecologie & Technologie van Wageningen UR.

WUR-onderzoeker Dirk van Apeldoorn verklaart dat doordat de zomergerst eerder boven staat dan de suikerbieten. Dit zei hij maandag 17 juni op een bijeenkomst van de Brancheorganisatie Akkerbouw en WUR. “We zagen dit voorjaar nauwelijks luizen in de bieten. Dat komt omdat er volop natuurlijke vijanden aanwezig waren in de zomergerst toen de bieten werden gezaaid. We hebben hier zomergerst naast de bieten gezaaid, maar ik denk dat het beschermende effect in de bieten door de natuurlijke vijanden nog sterker zou zijn geweest als we er wintergerst naast hadden geteeld.”

Minder chemische gewasbeschermingsmiddelen

De overheid wil dat akkerbouwers minder chemische gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken, schrijft landbouwminister Carola Schouten in haar Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. De BO-Akkerbouw streeft naar hetzelfde, staat in het Actieplan Plantgezondheid van de BO. WUR onderzoekt op de proeftuin diverse methoden om dit te bereiken. Zo worden onder andere mengteelten en strokenteelten onderzocht. Ook worden diverse strategieën voor de grondbewerking met elkaar vergeleken en diverse strategieën met een beperkte toepassing van chemische middelen.

De zomergerst beschermde de bieten tegen luizen. - Foto: WUR
De zomergerst beschermde de bieten tegen luizen. - Foto: WUR

Geen neonicotinoïden

Dit jaar bevatte de coating van het bietenzaad voor het eerst geen neonicotinoïden, vanwege een verbod in de EU. In de praktijk hadden bieten meer last van insectenschade in het voorjaar. Ook moesten telers vaker spuiten tegen insecten. Op de proeftuin zijn de suikerbieten in een 3 meter brede strook gezaaid tussen stroken zomergerst. Van Apeldoorn: “Deze proef is aangelegd op het biologische deel van de proeftuin. We zagen hier nauwelijks luizen. Op het gangbare deel hebben we strokenteelten aangelegd van aardappelen met kool. Daar zie je dat beschermende effect veel minder. Dat komt omdat de aardappelen later worden gepoot en minder natuurlijke vijanden aantrekken.”

Naast gras

In de proeftuin staan ook aardappelen in stroken naast gras. Van Apeldoorn: “De stroken gras vormen een barrière voor de verspreiding van phytophthora en zorgen voor wind in het aardappelgewas.”

42 hectare met strokenteelt

WUR heeft in samenwerking met het biologische bedrijf ERF een proef van 42 hectare aangelegd met strokenteelt op het biologische bedrijf. Van Apeldoorn: “Daar hanteren we stroken van 6, 12, 24 en 48 meter als referentie. De strokenteelt blijkt in de praktijk goed te werken. Er zijn wel een paar beperkingen. Het uitrijden van mest met sleepslangen is een probleem. Met beregenen pak je ook gewassen die het water wellicht niet nodig hebben. En soms komt de breedte van één van je machines niet uit met de breedte van de stroken en moet je die aanpassen.”

Laatste reacties

 • maxisprint

  Hoe denken de onderzoekers dat dit werkt in de akkerbouw waar niet zo'n grote verborgen werkeloosheid is als bij die onderzoekers.
  Grootschalig kan dit helemaal niet

 • Gat

  In de flevopolder. Recht toe en recht aan en grote plakken. Hier zit je met spie in percelen. Ronde buitenrondes langs weg bv.

 • Info@&€!?

  Bij mij barst het van de luizen in de bieten langs gras, ik kan de theorie van deze groene jongen niet helemaal volgen.

 • Nathanael

  klinkt interessant, kan naar de toekomst toe wel eens een flinke doorbraak geven in 'slimmer' en 'natuurlijker' boeren. Hoe het nu gaat, is het niet vol te houden: het is een aanslag op de natuur terwijl we als boeren juist een goede rentmeester van de natuur horen te zijn... Natuurlijk is het nog niet ideaal voor iedere teelt, ieder perceel of iedere grondsoort: het is een test-case. Maar je moet ergens beginnen: stilstaan is achteruit gaan!

 • jan4072

  In de afgelopen 30 jaar zo'n beetje alle proefboerderijen opgedoekt en nu moeten ze weer terug komen. Wat hebben we toch een geweldige mensen met vooruitziende blik in onze regering :-(

 • jan10

  @Nathanael , Klinkt allemaal leuk maar vergeet niet dat we al ontzettend veel grote stappen hebben gemaakt als je ziet dat de middelen veel minder giftig en selectiever zijn geworden de laatste jaren.
  Praktisch is het verre van ideaal en vergt zeer veel inspanning en een heel ander bouwplan dan voorheen .
  Er zal m.i. een onderzoek moeten komen waarom de insecten daadwerkelijk minder worden want ook in natuurgebieden zijn ze er veel minder.
  Mogelijk is straling 1 van de groote boosdoeners ,maar ja dan moeten wij mensen heel anders gaan leven. Nee makkelijker is om die boer de schuld te geven en die met onmogelijke opgave te belasten.
  Ik pas en spuit wel selectieve middelen die dan maar wat duurder zijn maar strokenteelt voor het liefst een hongerloontje ga ik niet meer aan beginnen.

 • pinkeltje

  Elders in de wereld wordt ook wel met stroken teelt gewerkt en dat is een principe waarvan is bewezen dat er best wel wat in zit. Ieder boer weet dat solitaire opslagplanten van aardappelen minder snel ziek worden dan aardappelen in een groot veld. Dat is in Jip en Janneke taal een beetje het idee. Maar het is verrekte lastig om het een beetje praktisch toe te passen. Bij ERF kunnen ze je er inmiddels ook wel wat meer van vertellen. Die experimenteren er al een paar jaar mee en naar ik al eens begreep met best wel interessante resultaten. Maar dat betekent nog niet dat dat dan dé oplossing is waar we in de toekomst massaal mee gaan werken.

 • farmerbn

  Geen luizen in de suikerbieten bij strokenteelt. Enkele dagen later in het nieuws dat er ook geen luizen waren bij gangbare percelen. Lachen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.