Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Kamer: optreden tegen Skal om niet-toegelaten middelen

Verschillende partijen in de Tweede kamer vinden dat opgetreden moet worden tegen Skal, nu is gebleken dat de certificeerder voor biologische producten een oproep van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de wind heeft geslagen om niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen van de meststoffen-lijst te halen.

PvdA’er Moorlag, die na de eerste berichten over de niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op de Skal-meststoffenlijst ook al aan de bel trok, zegt dat het van ‘het grootste belang’ is voor de biologisch ondernemers dat Skal aanwijzingen van NVWA opvolgt. Mensen moeten er zeker van kunnen zijn dat producten die als biologisch voedsel op markt wordt gebracht, zijn geteeld binnen de wettelijke voorschriften en de certificeringseisen. Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard.”

Ik heb hier veel vragen over

Helma Lodders, VVD

CDA’er Maurits von Martels zegt het ‘heel verwerpelijk’ te vinden dat de Skal-lijst niet-toegelaten bestrijdingsmiddelen bevat. “Skal Biocontrole dient zich in te zetten als onafhankelijk toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten. Indien dit niet waargemaakt kan worden, moet NVWA snel en streng optreden.”

Toelating biologische gewasbeschermingsmiddelen op agenda Kamer

VVD’er Helma Lodders zal de kwestie aan de orde brengen tijdens het debat over gewasbeschermingsmiddelen (donderdagavond 6 juni). Zij vindt het zorgelijk en niet goed dat een controlerende organisatie als Skal zich niet aan de wet houdt. “Dat ondermijnt het gezag.” Handelen en doorpakken, is haar devies. “Ik heb hier veel vragen over”, zegt Lodders.

Barry Madlener van PVV vraagt zich af of er risico’s zijn voor mens en milieu. Hij wil van de minister weten waarom NVWA kennelijk niet handhaaft.

De toelating van biologische gewasbeschermingsmiddelen is een van de onderwerpen die donderdag op de agenda staat bij het algemeen overleg tussen de Tweede Kamer en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Medeauteur: Martijn Knuivers

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  De Bio zijn groep schijnheilige die alles doen wat ze denken wat goed zodat ze zoveel mogelijk geld kunnen vangen Bio is maar een schuil naam deze groep wil altijd beter zijn dan regulier maar je ziet wel ze zijn geen haar beter eerder slechter

 • op de meeste bio bedrijven is het een grote bende
  je ziet de koeien bijna continue grazen dit is een teken van armoe.

 • SKAL lijkt op slager die eigen vlees keurt...., te veel van deze voorbeelden nu.
  Misschien is regulier veiliger en beter geborgd.
  Als deze praktijken in reguliere sector gebeuren is het prime-time nieuws.

 • guha

  Bioboeren met een spuit dat echt niet consumenten gaan extra betalen voor onbespoten producten

 • A.N. van der Knaap

  Kom maar eens kijken naar mijn bende....

 • l coumans

  Ook bij bio zijn de laatste 20 jaar veelteveel de grenzen opgezocht en opgerekt vooral bij de biolegkippen wel zo jammer.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.