Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Gele roest zet door in wintertarwe

De aantasting van gele roest is deze week op beide locaties van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) verder toegenomen.

Dat blijkt uit de graanziektebarometer van SPNA. Het ras Benchmark is het meest aangetast. Op proefboerderij Ebelsheerd in het Oldambt (Gr.) is de druk van gele roest het heftigst. Daarnaast is op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl (Fr.) in het ras Bergamo wat lichte bruine roest gezien. De aantasting van septoria valt nog steeds erg mee.

Veel luizen in de tarwe

Verder valt het de SPNA-onderzoekers op dat er zeer veel luizen in de tarwe te zien zijn. Ook de larve van het graanhaantje is aanwezig, maar vraatschade valt vooralsnog mee. Op beide locaties beginnen de eerste rassen te bloeien.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Roest kun je erg goedkoop bestrijden met een paar pastilles dutrion (chloordioxide).

  • Hammie-G

    Dutrion Tabletten zijn volgens de Ctgb-databank alleen toegelaten als ontsmettingsmiddel voor gebruik in de sector voeding en diervoeders! Gele roest bestrijden in tarwe (zonder gewasschade te veroorzaken), is heel wat anders dan het bestrijden van bacterien en gisten in drinkwatersystemen voor het vee!

  • farmerbn

    In plaats van de slang in de waterbak te leggen, leg je je slang in de spuit. Je doet er niks bij en rijdt het over het graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.