Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Aspergekweker betaalde werknemers 55 cent per kilo

Een aspergekweker in De Peel in Noord-Brabant heeft volgens de Inspectie SZW zijn 23 buitenlandse werknemers onderbetaald en onder slechte omstandigheden gehuisvest.

De werkgever zou zijn aspergestekers slechts 55 cent per kilo geoogste groente betalen, aldus de Inspectie na controle op de misstanden. De ondernemer kan boetes verwachten voor onder meer het overtreden van de regels voor minimumloon en arbeidstijden. De Inspectie wil niet zeggen waar de arbeidsmigranten aan het werk waren, omdat dit tot het aspergebedrijf herleidbaar zou zijn.

Stukloon

De werknemers oogsten circa 50 tot 70 kilo asperges per dag. Ze werken circa 12 uur per dag, 7 dagen per week en slapen in caravans zonder stroom of kookgelegenheid en met beperkte wasruimte. Het betalen per kilo wordt gezien als stukloon en is volgens de Inspectie verboden. De werknemers hebben evenmin een arbeidsovereenkomst of zorgverzekering. Arbeidsuren worden ondanks een wettelijke verplichting niet bijgehouden. Een van de werknemers heeft medische klachten, maar kreeg geen hulp. Hij is ondanks de klachten blijven doorwerken, aldus de Inspectie SZW.

Laatste reacties

 • witrug123

  Melkfabrieken betalen hun boeren minder per kilo...…………………….

 • HeinCarien

  Witrus.... zo’n beetje een inkomen van 3 tientjes per dag..... 60kg keer 55 cent..... kom jij daarvoor de hele dag steken?

 • farmerbn

  Ze kunnen ook weigeren en naar een ander gaan. 11.000 euro per jaar; er zijn boeren die dat niet halen. Vindt niemand erg maar als dat een buitenlander is , vinden ze het zielig.

 • sjaakie

  Artikel klopt totaal niet gemiddeld wordt tussen de 150 tot 200 kilo gestoken / per dag per werknemer als je gemiddeld uit gaat van 175 kilo x die 55 cent dan kom je in 8 uur tijd op een gemiddelde van rond de 12 euro per uur wat dus ver boven het minimum loon! Jammer dat de schrijver van dit artikel totaal uit zen nek lult !!

 • Jan-Zonderland

  Op stukloon 200 kg per dag en op uurloon 60 kg per dag zal het wel wezen. Tel uit je winst.

 • mts_kuijpers

  Tussen mijn 14e en 23e jaar heb ik thuis asperges gestoken. Met de huidige manier van de aspergeteelt (plastic op de bedden en gemotoriseerde karretjes) ben je een “slechte” steker wanneer je in 12 uur maar 70 kg uit de grond haalt. Qua stukloon kunnen de “polen” goed geld verdienen. Ik vind het wel beschamend om te zien hoe sommige werkgevers hun werknemers huisvesten, daar moet wat aan gedaan worden.

 • el

  Uit ervaring weet ik dat ook als je goede huisvesting aanbied, de meeste oost Europese werknemers er een rovers hol van maken!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.