Akkerbouw

Nieuws 8 reactieslaatste update:17 mei 2019

Verbod onkruidbestrijder desmedifam op til

De onkruidbestrijder desmedifam staat op de nominatie te worden verboden.

De werkzame stof zit in de middelen Betasana Trio SE, Betanal Elite, Betanal Power, Betanal maxxPro en Belvedere Tripel*. De Europese Commissie stelt voor de toelating van de onkruidbestrijder, die in de bietenteelt wordt ingezet, niet langer te verlengen. Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden in Nederland is het ermee eens dat het middel niet langer toegelaten moet worden. De toelating van de middelen zou in Nederland al aflopen op 31 juli van dit jaar. Dat zou betekenen dat vanwege de opgebruiktermijn telers in 2020 het middel nog zouden kunnen toepassen, maar dat het daarna einde verhaal is voor veelgebruikte desmedifam bevattende middelen.

Mogelijke kankerverwekkendheid

De reden om het middel niet langer toe te laten, is dat er zorgen zijn over de mogelijke kankerverwekkendheid en het mogelijk effect op de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Minister Carola Schouten heeft in een brief aan de tweede Kamer aangegeven dat ze van plan is het voorstel om de stof niet langer toe te laten, te ondersteunen.

Thiofanaat-methyl

Hetzelfde geldt voor de werkzame stof thiofanaat-methyl, die wordt gebruikt in onder andere bloembollen, aardappelen en tarwe als schimmelbestrijder. Deze stof is mogelijk hormoonverstorend en er is zorg over de effecten van het middel op het genetisch materiaal van mensen en dieren. Het Ctgb is het eens met het voorstel om de stof niet langer toe te staan.

Erg spijtig

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Cosun, vindt het erg spijtig als de toelating van desmedifam vervalt. “De bietenteelt zit nu in de hoek waar de klappen vallen. De suikerprijs is historisch laag. Telers worden geconfronteerd met oplopende kosten, doordat de politiek eerst de neonicotinoïden verbood en nu dus zeer waarschijnlijk het herbicide desmedifam.”

Volgens Sjef van der Heijden, onkruidspecialist bij bieteninstituut IRS, is het wegvallen van desmedifam jammer, maar is er wel een alternatief in de vorm van het herbicide Safari. Een nadeel is wel dat Safari een stuk prijziger is dan desmedifam, aldus Van der Heijden. “Vooralsnog is er dus geen acuut probleem. De basis voor een geslaagde onkruidbestrijding wordt echter met het wegvallen van desmedifam wel erg smal. Vallen in de toekomst nog meer herbiciden weg, dan wordt onkruidbestrijding in bieten een lastig verhaal.”

Andere toelatingen

De werkzame stof 1-methylcyclopropeen (groeiregulator in fruit, potplanten en tulpenbollen) kan wel op een hernieuwde toelating rekenen. Het middel blijkt bij de herbeoordeling op basis van nieuwe wetenschappelijke informatie mildere eigenschappen te hebben dan eerst was vastgesteld.

De biologische schimmelbestrijder bacillus subtilus strain IAB/BS03 staat op de nominatie te worden toegelaten als nieuwe werkzame stof. Nederland ondersteunt de toelating. Dat geldt ook voor de hernieuwde toelating van dimethanamid-P (onkruidbedstrijder in bessen, bloemisterij, boomkwekerij en bloembollen).

Dimethoaat

Nederland is het ermee eens dat de toelatingen van schimmelbestrijder tolclofos-methyl (aardappelen, radijs, bloembollen) en florpyrauxifen wordt verlengd. De werkzame stof dimethoaat wordt niet langer verlengd, als het aan de Europese Commissie ligt. De insectenbestrijder is mogelijk hormoonverstorend en kan mogelijk effect hebben op dragers van erfelijke eigenschappen. Nederland is het eens met het voorstel van de Europese Commissie.

* Dit artikel is aangepast

Laatste reacties

 • agratax.1

  Dit opgeteld bij het het Round Up probleem betekent dat er zeer weinig mogelijkheden overblijven om nog onkruidvrij te telen. Zelfd Round Up resistente gewassen vallen hiermee ook af zo ze l toegelaten zouden worden. Wat rest de burger "Eten uit landen waar al deze stoffen nog gretig worden gebruikt met alle pro's en contra's". Hiermee komt de voedselzekerheid voor de mensheid steeds meer in gevaar. Honger (armoede) is al vaker een reden geweest om in opstand te komen.

 • maxisprint

  Als Safari als vervanger van Betanal trio word gezien heeft dhr. v d Heijden van het IRS te weinig verstand van de onkruidbestrijding in de bieten om daar als deskundige te mogen werken, omdat het onkruidspectrum van de Safari heel anders is dan van middelen waar die desmedifam in zit, en er dan enkele soorten onkruiden zijn die je geheel niet kan bestrijden.
  Als de prijs het enigste probleem was hebben we geen sterk argument, maar dit probleem is onoplosbaar !!

 • haverboer1

  Het suikeroverschot in Europa is in 2 jaar weg.
  Eerst meer uitval door springstaarten, bietenkevers, zwartebonenluis waardoor we zelfs meer werkzame stof gaan gebruiken dan voorheeen.
  Straks door het overwoekerende onkruid, minder opbrengsten van de bieten.
  We mogen BD suikerbieten telen voor wereldmarkt prijs.
  En als er tekort is haalt de cosun gewoon suiker uit een ander continent.
  Waar weet ik niet wat allemaal wordt gespoten.
  Want zoals een bestuurder van de Cosun zei op een vergadering: suiker is suiker.

 • WGeverink

  Afschaffen van onkruid bestrijders, een Nederland dat langzaam verder onder de zeespiegel zakt en een regering die achter het "vernatten" van de natuur staat... Mischien is de verbouw suikerriet iets voor als de suiker prijs weer aantrekt?

 • Betanal is het enige na opkomst middel in de teelt van spinaziezaad, wat een beetje werking heeft. Deze teelt zal dan verdwijnen....

 • Kuno

  Mogelijk! Laat ze eerst maar eens met echte onderbouwing komen, voordat er weer een spuitmiddel verboden wordt.

 • Zandboertje

  welnu, benieuwd hoe het afloopt. Maar met spijtig en jammer weet ik het al wel. Als de "kenners' dat gebruiken, gaan ze een paar maanden na het verbod weer heel hard roepen en dan pas eraan trekken dat de teelt te lastig wordt zo. Was met de neo's vergelijkbaar qua reactie.

 • WJHDKremer

  Hier wordt gesproken over desmedifam, kan fenmedifam dan gewoon blijven?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.