Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

NAK sluit fraudeteler voor 3 jaar uit

NAK schort voor tenminste 3 jaar alle keuringswerkzaamheden op voor het frauderende pootgoedbedrijf uit Kruisland.

Vorige week meldde de NAK al dat het overwoog de veldkeuringen op te schorten bij deze teler, maar dat de officiële besluitvorming nog moest plaatsvinden.

Het opschorten van de keuringen gaat in per 2020, dus na de veldkeuring van 2019.

Verscherpt toezicht

De reeds gepote aardappelen door deze pootgoedteler worden nog wel door de NAK gekeurd, maar onder verscherpt toezicht van de keuringsdienst.

Dit betekent concreet dat de oogst 2019 onder controle van de NAK elders moet worden ondergebracht en alleen daar door derden – onder toezicht van de NAK – kan worden bewerkt en gecertificeerd, zonder dat het betreffende pootgoedbedrijf daarbij betrokken is.

Niet meer welkom bij Agrico en HZPC

NAK besloot tot deze maatregel nadat dit voorjaar bleek dat het bedrijf van tenminste 3 oogstjaren (2016, 2017 en 2018) ongecertificeerd pootgoed heeft afgeleverd.

Het pootgoedbedrijf kan dus na dit jaar 3 jaar geen pootgoed telen. Daarna zou het bedrijf in principe de pootgoedteelt weer kunnen oppakken. De teler hoeft dan echter niet meer aan te kloppen bij zijn afnemer, Agrico. Agrico heeft besloten de frauderende pootgoedteler te schrappen als coöperatielid en hem geen areaal meer toe te wijzen, zegt Agrico-directeur Jan van Hoogen.

Ook HZPC hoeft hem in principe niet als leverancier, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. “HZPC heeft in het verleden al eens gewerkt met de teler en op een gegeven moment de samenwerking met hem opgezegd, omdat HZPC destijds te weinig vertrouwen had in het bedrijf.”

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat de oogst van dit jaar nog wel gekeurd wordt en kennelijk als pootgoed afgezet mag worden.

 • boer.l
 • witrug123

  Ongekeurd pootgoed kan toch best, volgens mij noemden ze dat vroeger EERSTE NABOUW. Werd zelfs zo aangeboden. Herkend iemand die term?

 • leendert124

  Ik neem aan dat dit bedrijf niet uitbetaald wordt door Agrico voor geleverde oogst 2019. Ook neem ik aan dat de NAK het bedrijf, mocht het kunnen blijven bestaan na alle ingediende claims, voor altijd uitsluit en niet enkel voor 3 jaar.
  Gezien het feit dat dit al 3 jaar aan de gang is.
  Dat is moedwillig frauderen ten koste van andere pootgoed telers.

 • jaap72

  Het zijn hard werkende mensen....ik hoop dan ook voor ze dat ze dit te boven komen....
  En dat het allemaal niet erger gemaakt wordt als dat het is....en zeer zielig van HZPC om te zeggen dat ze niet genoeg vertrouwen in de telers hadden om misselijk van te worden......

 • Danny Anja

  Nee Jan Zonderland dat snap ik dus ook niet, maar dan wordt het voor iedereen wel duidelijk waar de macht ligt. En jaap72 hard werkend of niet je besodemieterd de boel zelf, en dan moet je achteraf niet zeuren als je er op gepakt wordt. Een handelshuis beëindigt niet zomaar een samenwerking want ze willen allemaal groeien in areaal. Een vooruitziende blik waarschijnlijk.

 • jaap72

  Helemaal geen vooruitziende blik Danny Anja alleen maar van zich laten horen " kijk eens hoe goed wij bezig zijn we hadden het frauderen al in de gaten" om misselijk van te worden ....

 • duiding

  1

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.