Akkerbouw

Nieuws

Vervalsers NAK-certificaten in de kraag gevat

Keuringsdienst heeft na onderzoek vervalsers van NAK-certificaten weten te achterhalen.

Een pootgoedbedrijf en een handelaar hebben toegegeven dat zij ongecertificeerde pootaardappelen hebben verkocht aan Belgische afnemers.

Ze hebben het pootgoed tijdens het transport voorzien van zelfgemaakte en dus valse NAK-certificaten. Het gaat om meer dan 250 ton pootaardappelen van het ras Fontane, oogst 2018.

De NAK maakte bijna twee weken geleden bekend dat er valse certificaten waren ontdekt en startte daarop een onderzoek. Eerst met de NVWA, maar het vervolgonderzoek met Breeders Trust – een samenwerkingsverband van veredelingsbedrijven dat zich bezig houdt met naleving van kwekersrecht – wierp vlot vruchten af.

Via het burgerlijk recht is een boete van € 25.000 de eerste optie vanwege de inbreuk op het NAK-merk, maar de strafrechtelijke boete kan oplopen tot € 80.000.

De vervalsingen kwamen aan het licht, omdat Belgische ontvangers van de pootaardappelen meldden dat de certificaten gemakkelijk kapot scheurden.

Deze fraude lijkt vooralsnog geen verband te hebben met de illegale pootgoedhandel waarvoor Breeders Trust afgelopen maart heeft gewaarschuwd. Wel geeft de zaak NAK aanknopingspunten voor onderzoek naar andere onrechtmatigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.