Akkerbouw

Nieuws

Vavi verwacht goede opkomst consumptieaardappel

Aardappelverwerkers verwachten dit voorjaar minder klachten over de opkomst van consumptieaardappelen.

De vereniging van verwerkers (Vavi) hoopt dat de na-opkomst klachten naar het niveau van 2017 gaan, zegt secretaris Hylke Brunt. “De verwachting is dat, zoals altijd na een droge herfst, we minder klachten hebben omdat we minder problemen met erwinia verwachten. Maar het blijft afwachten.”

In de voorjaren van 2016 en 2018 waren er veel klachten over een tegenvallende opkomst. Voorjaar 2017 leverde weinig klachten op.

HZPC: klachten in lijn met voorgaande jaren

Het aantal klachten is bij handelshuis HZPC in lijn met voorgaande jaren, zegt directeur Gerard Backx. “Een mooi en warm voorjaar houdt het aantal problemen beperkt. Afgelopen herfst was het droog. Knollen zijn wat beschadigd bij het rooien en dan is de kans op infecties groter. Dat heeft tot problemen geleid, maar in omvang niet meer dan andere jaren.”

Agrico: minder klachten dan in 2016 en 2018

Directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico stelt dat het aantal klachten veel minder is dan in 2016 en 2018. “Er zijn wat klachten over zilverschurft, maar niet zo erg dat daardoor partijen afvallen. Ook fusarium wordt genoemd, maar niet extreem veel. Zeker vanuit de bestemmingen overzee hebben wij tot nu toe erg weinig klachten ontvangen over opkomst of andere problemen. De poters zijn vorig jaar onder droge omstandigheden gerooid. Dat geeft altijd een beter uitgangspunt.”

Avebe: kwaliteit pootgoed uitdaging

Aardappelverwerker Avebe noemt de kwaliteit van het pootgoed een uitdaging, zegt een woordvoerder. “Net als elders in de sector is de kwaliteit bij zetmeelaardappelen ook een uitdaging. Telers met een meerjarig contract hebben doorgaans het bestelde pootgoed ontvangen, maar de hoeveelheid die daarna overbleef, was beperkt. Voor telers op de wachtlijsten moesten we soms schuiven in rassen en soms met maten.”

Voldoende pootgoed beschikbaar

Ook Vavi, HZPC en Agrico stellen dat er voldoende pootgoed beschikbaar is. Er is bij consumptieaardappelen ook geschoven met rassen en er zijn meer afwijkende maten gebruikt. Daarnaast is veel meer B-klasse pootgoed gebruikt met cosmetische gebreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.