Akkerbouw

Nieuws

Poten EU-5 verloopt vlot

Het poten van aardappelen in de EU-5 vlot gestaag. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van aardappelverwerker Aviko Potato.

Het droge weer maakt dat akkerbouwers meters kunnen maken en niet telkens uitregenen. In Nederland is in week 16 al meer dan 70% van het areaal gepoot. Vorig jaar in dezelfde week was dat nog maar zo’n 40%. Het verst zijn telers in de provincies Zuid-Holland en Zeeland, waar in week 16 al 80% is gepoot. In het Noorden en de Betuwe zijn ze het minst ver. In het Noorden zit slechts 45% van de aardappelen er in, en in de Betuwe 50%.

Ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verloopt het poten van aardappelen vlot. In het Duitse Rijnland is 85% al gepoot, en in Beieren, het teeltgebied van de Aviko-fabriek in Rain am Lech, al 90%.

België en Frankrijk lopen achter

In België en Frankrijk lopen de pootwerkzaamheden een fractie achter bij Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In Vlaanderen was in week 16 pas 55% gepoot, in Wallonië 35%. In het Franse Picardy was dat 65% en in Nord Pas de Calais 35%. Echter, ten opzichte van 2018 lopen de Belgische en Franse telers wel voor op schema. In 2018 was respectievelijk namelijk maar 10, 15, 25 en 25% gepoot.

Of registreer je om te kunnen reageren.