Akkerbouw

Nieuws 12 reacties

Akkerbouw slaakt noodkreet over verbod neonicotinoïden

De akkerbouwsector wil dat landbouwminister Carola Schouten een oplossing zoekt voor het verbod op neonicotinoïden in de bietenteelt.

De organisaties LTO, NAV en NAJK en coöperatie Cosun zien grote schade doordat bieten worden aangevreten door insecten. Suiker Unie (dochterbedrijf van Cosun) meldt dat inmiddels 700 hectare bieten is overgezaaid. Maar dat komt deels ook door stuifschade in het noordoosten.

Vooral problemen op zwaardere kleigronden

LTO, NAV, NAJK en Cosun zijn zeer bezorgd, schrijven ze in een brief aan Schouten. “In het eerste jaar na het verdwijnen van de neonicotinoïden zijn de wrange gevolgen al merkbaar. Vooral bietentelers op de zwaardere kleigronden melden op grote schaal problemen met insecten en onherstelbare schade aan jonge bietenplanten. Om de planten te laten overleven worden bietenpercelen soms meerdere keren volvelds en met breedwerkende insecticiden behandeld. Bij andere telers is de schade zodanig dat al is overgegaan tot overzaai van de bieten.”

Lees verder onder de tweet.

Schade door verbod neonicotinoïden

Volgens voorzitter Jaap van Wenum van de LTO-vakgroep Akkerbouw stuit het tegen de borst dat akkerbouwers weer insecticiden moeten spuiten om schade door insecten tegen te gaan. “Dat betekent extra kosten voor de teler en het milieu is er ook niet mee gediend. Daarnaast is er financiële schade voor de teler doordat bietenplanten zijn weggevreten door insecten of omdat een heel perceel moet worden overgezaaid. Het verbod op neonicotinoïden heeft grotere gevolgen dan de beleidsmakers hebben voorzien.”

De akkerbouwsector nodigt Schouten uit de schade met eigen ogen te gaan zien op een akkerbouwbedrijf. De sector wil met de minister praten over oplossingen.

Glyfosaat

Ook vreest de sector dat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verdwijnt als in 2022 de toelating verloopt. ”Het kan niet zo zijn dat de sector een relatief

milieuvriendelijk herbicide verliest, en vervolgens veel andere middelen moet spuiten met een slechter milieuprofiel om probleemgrassen, wortelonkruiden en aardappelopslag te bestrijden. Het is daarnaast een utopie dat mechanische onkruidbestrijding een sluitende oplossing biedt bij een glyfosaatverbod.”

Cosun gaat waarschuwen voor groene perzikluis

Cosun start een waarschuwingssysteem voor de groene perzikluis, die vergelingsziekte kan overbrengen op suikerbieten.

De aanleiding is dat bieten niet meer beschermd zijn tegen luizen door het verbod op neonicotinoïden. Vergelingsziekte kan tot 50% opbrengstschade veroorzaken.

Medewerkers van Suiker Unie tellen tot juli elke week bladluizen op 75 percelen met suikerbieten. De tellingen worden weergegeven op een kaart, die de Cosun-leden kunnen inzien via het ledenportaal. De waarschuwingskaart laat met kleuren zien op welke locaties de schadedrempel is overschreden. De eerste tellingen zijn inmiddels gedaan, maar nog nergens is de schadedrempel overschreden. Maar gezien de zachte winter verwacht Cosun dat dat niet lang meer gaat duren.

Lees verder onder de foto.

Bieten zijn niet beshermd tegen luizen door het verbod op neonics. - Foto: Hans Prinsen
Bieten zijn niet beshermd tegen luizen door het verbod op neonics. - Foto: Hans Prinsen

Verschil tussen percelen kan groot zijn

Als een teler ziet dat op een geteld perceel in zijn buurt de schadedrempel is overschreden, dan is het advies de eigen percelen te controleren. Het verschil in aantasting tussen percelen kan groot zijn, vanwege andere voorvruchten, andere grondbewerking en verschillen in natuurlijke vijanden. Daarom blijft wekelijkse controle erg belangrijk, stelt Cosun.

Laatste reacties

 • Hilhorst100

  Bietenteelt gaat verdwijnen in Nederland, milieuvriendelijke middelen verdwijnen straks ook. Heel Nederland wordt biologisch voor gangbare prijzen dat wil Schouten

 • Danny Anja

  Als het zo doorgaat stop ik er mee, ik wil niet boeren met handboeien om.

 • Wel of geen neonics; in Nederland is bietenteelt sowieso niet meer rendabel.
  Biologische suikerbietenteelt bestaat niet.

 • Firma Vellenga

  En dan willen ze jonge boeren stimuleren het bedrijf over te nemen.... Als ik bovenstaande lees kan ik alleen maar denken waar is de overheid toch mee bezig? In een gewoon moestuintje geef je de strijd al op tegen onkruid en insecten.
  Waar komt straks nog ons eten vandaan??? En dan sluit je het forum maar weer om het niet persoonlijk te laten raken. Ik kan me Danny Anja haar opmerking zo goed voorstellen. Heeft de overhied nu niet in de gaten wat het allemaal aanricht in Nederland en onder de boeren?

 • Jan-Zonderland

  Alle instanties die een stem hadden om dit verbod van tafel te krijgen huilen nu krokodillentranen. Men heeft veel te laat gereageerd en veel te slap. Waarom hebben 7 andere EU landen wel ontheffing gekregen ? Lees de gerelateerde artikelen hieronder er nog maar eens op na. Suiker Unie trok pas in November aan de bel en stelde toen gelijk dat het voor teeltseizoen 2019 toen al te laat was. Hoe dom kun je zijn Hoe vaak moeten de bieten nu wel niet gespoten worden met een allesdoder als je al moet beginnen als de bieten net boven staan. Wat een beleid.

 • agratax.1

  @Vellenga. Ons voedsel komt straks uit het buitenland waar de beleid makers en controleurs het minder moeilijk maken om economisch te boeren. Helaas zijn ook die boeren niet gebaat bij deze extra markt, want ook als we afvallen als top producent zal het overschot op de wereld blijven bestaan. Het overschot ontstaat eenvoudig doordat de arme mensen geen geld hebben om eten te kopen en deze groep zal alleen maar groter worden als het eten iets duurder wordt. Den Haag zal op termijn merken wat de gevolgen zijn van deze duimschroeven voor de boeren, minder export meer voedsel import en meer hongerende mensen.

 • Can

  Nederland loopt ver voorop , erg lastig.
  De rest van de wereld kan zich voorbereiden op wat komen gaat.
  Glyfosaat en neonics , het is staat overal op het menu van verdwijnen!
  En nog veel meer chemicaliën . • Schaap1975

  Er is maar 1 manier om hier een eind aan te maken aan deze regels. Stoppen met leveren van producten aan de afnemers. Minimaal 14 dgn Niets leveren, dus totaal niets, geen melk, geen vlees, geen groenten, geen fruit, geen aardappelen enz. Dan is het nog de overweging waard om alle grenswegen dicht te houden voor voedsel! Binnen 1 week is iedereen in rep en roer en zal er zeker gepraat gaan worden om toch te leveren. En dan zijn WIJ aan zet en zal er eerst stevig onderhandeld moeten worden per sector!

 • Firma Vellenga

  Agratax.1 ja, die gedachtes hebben wij ook. De mensenmassa wordt te groot, zonder eten is de orde ver te zoeken. Hoelang gaan we het nog volhouden? De overheid heeft ook deel schuld door alle regels maar zouden we anders nog wel al die mensen kunnen voeden? Ik vrees de Chinesen, de Afrikanen etc. wat kunnen we daar tegen beginnen in dit kleine land.

 • Gat

  Hier verbieden en import de residu normen verhogen. Waarom praten met overheid of Eu?
  Ze maken het beleid.

 • Jan-Zonderland

  Ieder weldenkend mens wist dat deze situatie er aan zat te komen. Ik lees echter geen enkele reactie dat de landbouw lobby (lto, suikerunie etc) hruwelijk gefaald heeft om tijdig en zonder pardon ontheffing aan te vragen net zoals die 7 andere landen met succes hebben gedaan. Daar zit hem de kneep. Nu huilen al die instanties krokodillentranen.

 • farmerbn

  In feite zijn alle politici populisten. Vraag aan een willekeurige burger of neonics en glyfosaat verboden moeten worden en ze zullen allemaal ja zeggen. De politicus zal dat dan graag uitvoeren voor extra stemmen. Dat hij iets doms doet weet hij wel maar hij is immers populist en die gaan voor stemmen en niet voor slim beleid.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.