Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Rusland verwacht opnieuw grote tarweoogst

Het ministerie van landbouw in Rusland verwacht dit jaar een bovengemiddelde tarweoogst.

Een goede tarweoogst in Rusland betekent druk op de tarweprijzen in de EU. Rusland is de grootste concurrent van de EU op de grote afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Minstens 75 miljoen ton tarwe

Het Russische ministerie gaat uit van minstens 75 miljoen ton tarwe. Dat kan oplopen naar 80 miljoen ton als het groeiseizoen meezit. Als het ministerie gelijk krijgt, dan valt de tarweoogst minstens 4% groter uit dan die van 2018 (72 miljoen ton). Vorig jaar vielen de opbrengsten tegen door droogte. In 2017 oogstte Rusland een record van 85 miljoen ton tarwe. Oogst 2019 wordt dan de tweede ooit.

Russische export drukt op tarweprijzen EU

Ondanks dat Rusland in 2018 minder tarwe oogstte, loopt de export als een tierelier. Volgens het Franse marktbureau Agritel exporteerde het dit seizoen tot en met februari 29 miljoen ton tarwe. Dat was 27 miljoen ton in het seizoen daarvoor, terwijl Rusland in 2017 veel meer tarwe had geoogst. De goedkope export vanuit Rusland drukt op de tarweprijzen in de EU.

Laatste reacties

 • kraats

  Het spel is weer begonnen ....
  de prijs van basisvoedsel MOET laag blijven, dus spuien we de wereld weer vol met nep-nieuws om de stemming op de tarwemarkt te drukken....
  Afgelopen 3 weken 2 vertegenwoordigers over de vloer gehad die nu al de tarwe wilde vastleggen.

 • kraats

  zie bericht van 4 december: https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/2018/12/Ruimte-voor-prijsstijging-tarwe-in-EU-367698E/?intcmp=related-content

  Wat is er nou eigenlijk veranderd binnen 3 maanden ??

 • Tuig

  Zachte winter kraats. Maakt nogal een verschil, men was bang dat Rusland de export zou gaan beperken. Doen ze niet, bij elkaar opgeteld klapt de prijs naar beneden.

 • farmerbn

  De vorige oogst was klein dus er is een mogelijk tekort aan graan aan het eind van het oogstjaar in juni/juli. Door mooi voorjaarsweer kan de nieuwe oogst enkele weken eerder komen zodat het risico op tekort aan het eind van de oude oogstjaar kleiner is. Als dit voorjaar blijkt dat de oogst toch niet eerder komt gaat de prijs flink omhoog.

 • breukers1

  Helemaal eens met Kraats. Stemmingmakerij van de bovenste plank.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.