Foto: Anne van der Woude AkkerbouwNieuws

Geld voor kennis over verzilting Friese Waddenkust

Provincie Fryslân legt de nadruk op het thema verzilting bij het ingaan van de subsidieregeling voor kennisdeling en innovaties in de landbouw.

Dit is onderdeel van een Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP 3). Er is € 840.000 beschikbaar. Daar staat tegenover dat kandidaten een minimale investering van € 500.000 doen.

Tegengaan van verzilting

Van 25 maart tot 10 mei kunnen agrarisch ondernemers subsidie aanvragen voor projecten die grote groepen agrariërs van kennis voorzien. Friesland heeft bij deze regeling ditmaal gekozen voor het tegengaan van verzilting, vooral langs de Waddenkust. De provincie concludeert uit eerder onderzoek dat Noord-Nederlandse boeren behoefte hebben aan meer kennis over verzilting van de landbouwgronden.

Boeren meten water

Het project Boeren meten water sluit hierop aan. De waterschappen hebben daarbij een datanetwerk ontwikkeld om met sensoren in de grond meetgegevens te verzamelen. Deze gegevens geven inzicht in verzilting van de kuststreek. Met die kennis kunnen maatregelen worden getroffen om verzilting het hoofd te bieden.

Provincie Fryslân steunt voorlichting en kennisoverdracht, omdat deze innovaties in de praktijk vaak moeilijk te realiseren zijn.

Beheer
WP Admin