Akkerbouw

Nieuws 3 reactieslaatste update:25 mrt 2019

Aardappel die zonder kiemremming kan getest

Sainsbury Laboratory test dit jaar aardappelen die bij een lage bewaartemperatuur geen extra suiker vormen.

Volgens het Britse instituut maakt dit kiemremmingsmiddelen overbodig. Ook zijn de aardappelen resistent tegen phytophthora.

Cisgene aardappelen getest op 2 locaties

De aardappelen zijn genetisch veranderd door het inbrengen van soorteigen genen. De cisgene aardappelen worden dit jaar getest in een veldproef op 2 locaties, zegt onderzoeksleider Jonathan Jones. “Het zijn aardappelen van het veelgeteelde ras Maris Piper. Normaal worden deze aardappelen bewaard bij meer dan 7 graden, maar dan is kiemremming nodig. Bij kouder bewaren ontstaan te veel suikers waardoor de aardappelen ongeschikt worden voor de verwerking. Deze aardappel is zo aangepast dat geen extra suiker ontstaat bij koude bewaring. Dan heb je ook geen kiemremmer nodig zoals chloorprofam, dat ter discussie staat in de EU.”

Lees verder onder de foto

Deze aardappel is zo aangepast dat geen extra suiker ontstaat bij koude bewaring. Dan zou ook geen kiemremmer nodig zijn. - Foto: Peter Roek
Deze aardappel is zo aangepast dat geen extra suiker ontstaat bij koude bewaring. Dan zou ook geen kiemremmer nodig zijn. - Foto: Peter Roek

Minder gevoelig voor stootblauw

Door het lage suikergehalte zijn de aardappelen ook minder gevoelig voor stootblauw. En ze vormen minder kankerverwekkend acrylamide als de aardappelproducten te heet worden gebakken. En ze hebben 3 resistentiegenen tegen phytophthora. Ze bevatten genen van de wilde aardappel en van de tomaat, die net als de aardappel ook behoort tot de Solanum-soort.

Vergelijken met gangbare Maris Piper-aardappelen

The Sainsbury Laboratory heeft een toelating aangevraagd voor een veldproef, die dit jaar op 2 locaties wordt aangelegd. In de 2 jaar daarna wil het onderzoeksinstituut dat uitbreiden naar 3 locaties. Jones: “We hebben deze aardappelen uitvoerig getest op de nieuwe eigenschappen. In de veldproef gaan we de nieuwe aardappelen vergelijken met gangbare Maris Piper-aardappelen. De financiering voor het eerste jaar is rond, we zoeken nog financiering voor de 2 jaar daarna. Uiteindelijk moet het Britse ministerie van landbouw (DEFRA) daar toestemming voor geven.”

Simplot levert al Innate-aardappel

De Amerikaanse aardappelverwerker Simplot brengt al de Innate-aardappel op de markt met dezelfde eigenschappen. Jones: “We werken in dit onderzoek samen met Simplot en de Britse start-up BioPotatoes. De EU heeft strenge regels voor de teelt van genetische gewassen. Wellicht dat, als er een Brexit komt, de nieuwe aardappel dan geteeld kan worden in het Verenigd Koninkrijk. Want deze aardappel biedt de hele sector veel voordelen.”

Laatste reacties

 • Beste redacteur akkerbouw,

  als je een stuk over kiemremming schrijft dan wel een juiste foto bij het gepubliceerde stuk plaatsen.
  Er wordt gesproken over chloorprofam als kiemremmer, maar op de foto die bij geplaatst is zie ik toch duidelijk 1,4 Sight op het etiket staan.
  1,4 Sight is een totaal andere kiemremmer dan clhoorprofam , en ook nog eens met een andere stof die minder belastend is voor het milieu en die bij de verwerkers als zeer positief wordt ervaren als je spreekt over residu.
  Graag de publicatie aanpassen om geen verkeerde of negatieve intenties achter te laten .

  mvg pieperklaas

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Beste pieperklaas. Bijschrift foto is aangepast. Dank voor je reactie.

 • Plas Potatoes

  Wat een waardeloos artikel! Ik heb rassen op de Rassenlijst en nieuwe rassen in de pijplijn ..die zonder cisgenese en andere 'rompslomp' kiemvrij blijven tot aan de nieuwe campagne! Maar wie neemt daar notie van? Diny Plas /.aardappelmeisje met de stelregel : je poot ze, doet er je best voor het hele seizoen...en waarom dan het op het laatst zien misgaan! Kost kapitalen! Dus alleen maar rassen...zoals ALLURE ...die zonder chemie! en cisgenese! de eindstreep halen. Heb nu Plasure en Plasesta...wat wilt u...kapitalen in uw bewaring stoppen of rassen die 'van nature rustig in de bewaring zijn'...aan u de keus! ....als u Allure kent...weet u wat ik KAN en BEDOEL! Een boerendoel!
  Maar ja...zoals Calimero zei : zij zijn groot en ik is klein....maar dat blijf ik NIET!

  Aardappelmeisje

  '

Of registreer je om te kunnen reageren.