Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

Handelsoorlog zet sojahandel op zijn kop

De wereldhandel in sojabonen is fors verschoven door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Dat blijkt uit een marktrapport van ABN Amro. De VS exporteerde in 2018 ruim 30% minder sojabonen dan in 2017 doordat de export naar China sinds juli 2018 vrijwel stil kwam te liggen. De EU kocht daarop veel meer sojabonen in de VS. In de eerste helft van seizoen 2018/2019 kocht de EU 112% meer Amerikaanse sojabonen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Laagste niveau in 10 jaar

China kondigde in april 2018 een importtarief aan op onder meer sojabonen uit de VS als vergelding voor de ingevoerde importtarieven op staal en aluminium door de VS. Omdat de VS altijd de grootste leverancier was van sojabonen aan China zakte de sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago in juli naar het laagste niveau in 10 jaar.

Vooral soja voor veestapel

Omdat China niet zonder de import van sojabonen kan, kocht het land vooral in Brazilië en Argentinië. China is de grootste verbruiker ter wereld van sojabonen, vooral om de groeiende veestapel van voer te voorzien. China verbruikt bijna 30% van alle sojabonen in de wereld en ongeveer 65% van de totale wereldhandel is bestemd voor China.

Omdat de VS altijd de grootste leverancier was van sojabonen aan China zakte de sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago in juli naar het laagste niveau in 10 jaar. - Foto: EPA
Omdat de VS altijd de grootste leverancier was van sojabonen aan China zakte de sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago in juli naar het laagste niveau in 10 jaar. - Foto: EPA

Toename van import met 112%

Doordat soja goedkoop werd in de VS, kocht de EU steeds meer in de VS. In de eerste 27 weken van seizoen 2018/2019 is de import van sojabonen uit de VS door de EU met 112% toegenomen. De import uit Brazilië daalde daardoor met 25%. Maar de export vanuit Canada, Oekraïne en Paraguay daalden nog veel scherper, namelijk met gemiddeld 80%.

Handelsspanningen verminderen

Volgens ABN Amro is de lage sojaprijs niet de enige prikkel voor de EU om meer sojabonen in de VS te kopen. Om de handelsspanningen tussen de EU en de VS te verminderen, versoepelde de EU in januari de regelgeving rondom biobrandstof. Dat maakte de weg vrij voor meer import van sojabonen uit de VS in 2019.

Laatste reacties

 • 8911077012

  Chicago laagste prijs in 10 jaar
  eiwit rijke brok voor veehouder hier hoogste in 10 jaar
  waar 30% soja in zit ??????????????
  wie kan mij dit uit leggen

 • Probe

  Zal wel cao-verhoging bulkchaiffeur als reden zijn....

 • Zuperboer

  Hoe zit het nu met die soyahandel? Ik lees dat China soya inkoopt om de groeiende veestapel te voeren? Mij wordt altijd geleerd dat het slechts om de soyahullen gaat en dat de kern in de humane voedingsketen terechtkomt. Kortom wat is de waarheid in dit 'Kip én Ei-verhaal'?

 • Alco

  Ja Zuperboer. Dat is nu de grote denkfout van velen.
  In de laatste alinea staat waar het omgaat: "biobrandstof".
  Straks gaan ze ook nog zeggen dat we hier suikerbieten en brouwgerst verbouwen voor diervoeding.
  Dit valt onder de noemer: "gemanipuleer".

 • ricooo12

  Biobrandstof, lekker duurzaam wat is dit nu klimaat neutraal , eerst een gewas verbouwen en oogsten dan vervolgens verschepen ( transporteren) kost al veel energie vervolgens maken we biobrandstof voor energie. En we laten mensen in arme landen maar verhongeren. Dwaze wereld leiders beleid.

 • Guus Geurts

  Het bestanddeel met de grootste financiële waarde van de sojaboon is het sojameel, dat wordt gebruikt als veevoer. Dus daar wordt de sojaboon voor geteeld. Als biobrandstof is palmolie en suikerriet veel effectiever.

 • Guus Geurts

  Toevoeging: Maar biobrandstoffen uit voedselgewassen halen is sowieso een slecht idee. Diesel is nog drie keer milieuvriendelijker dan palmolie omdat er zoveel oerwoud gekapt wordt of moerassen worden drooggelegd, met bijbehorende broeikasgassen. Zie ook: <> en
  <>

 • Zuperboer

  Dus nog een keer een expliciete vraag. Welk deel van de boon is bestemd voor gebruik in de humane voedselketen, Guus? Als het meel voor de veevoeders is, zoals jij hier aangeeft dan doel je op de kern van de boon. Of niet?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.