Akkerbouw

Nieuws 23 reacties

Farm Frites: niet meer betalen dan nodig

De verkoopprijs van frites bepaalt de aardappelcontractprijs. De telers-kostprijs doet voor verwerkers niet terzake.

Dat zei Walter van Stee, hoofd inkoop bij verwerker Farm Frites in een forumdiscussie op de jaarlijkse Themadag Aardappelen. “Waarom meer betalen als je de aardappelen voor minder kan krijgen?”

Hoe komt contractprijs tot stand?

De themadag werd dinsdag 12 februari door de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in De Meerpaal in Dronten gehouden. Van Stee legde een zaal akkerbouwers uit hoe bij de verwerkende industrie de contractprijs tot stand komt. “De verkoop van frites gaat via tenders en termijnafspraken. Op een gegeven moment weten we hoeveel frites voor welke prijs we kunnen verkopen. Vervolgens leggen we de productieplanning vast. We weten dan hoeveel ton aardappelen we komend jaar nodig hebben. Belangrijk is dan het pootgoed geregeld te hebben, zodat we zekerheid hebben over het aardappelvolume dat naar Farm Frites terugkomt.”

Walter van Stee: kostprijs teler doet niet ter zake in aardappelcontract. - Foto: Roel Dijkstra
Walter van Stee: kostprijs teler doet niet ter zake in aardappelcontract. - Foto: Roel Dijkstra

Inkoopprijs

De verkoopprijs van frites ligt dus vast en daar hoort dan ook een bepaalde inkoopprijs voor de aardappelen bij. “Bij het opstellen van de contracten zoeken we dus naar het prijsniveau waarbij we denken het benodigde aardappelvolume te kunnen vergaren”, vertelt Van Stee. “De kostprijs van de boer speelt daarbij voor ons geen rol. Farm Frites is bekend met de telers-kostprijs, maar dat is voor ons geen reden meer te gaan betalen.”

Winstgevend runnen van Farm Frites

Het winstgevend runnen van Farm Frites is zijn doel. “Dus: duur verkopen van frites en goedkoop inkopen van aardappelen. Net zoals telers dat voor hun akkerbouwbedrijf ook doen”, houdt hij de zaal vol akkerbouwers voor. “Telers proberen zo goedkoop mogelijk bestrijdingsmiddelen en werktuigen in te kopen en aardappelen zo duur mogelijk te verkopen. Telers mogen de contractprijs te laag vinden, maar het is aan hen om te tekenen of niet. We krijgen uiteindelijk altijd het benodigde volume binnen.”

Geen tussentijdse contractprijsverhoging

Door de droogte is er een tekort aan aardappelen en zijn de vrije aardappelen duur. LNCN bracht in de discussie in of het mogelijk is door deze calamiteit een hogere fritesprijs te bedingen en een deel daarvan door te sluizen naar de aardappeltelers. Volgens Van Stee is een hogere verkoopprijs van frites niet aan de orde. “De verkoopprijs van frites staat vast. 97% van de frites betreft export. Afgelopen jaar was er door de droogte een tekort aan aardappelen. Daar hebben fritesafnemers in bijvoorbeeld Zuid-Amerika geen enkele boodschap aan. De frites is besteld voor een bepaalde prijs en die moet worden geleverd. Afnemers gaan niet meer betalen voor frites, omdat toevallig in West-Europa de aardappeloogst een beetje tegenvalt. Dus is er voor ons geen ruimte tussentijds de contractprijs te verhogen.”

Laatste reacties

 • Kelholt

  <>

  Beste Walter,
  Misschien moet je nog even met je collega Kim Kraakman, woordvoerder van Farm Frites. aan tafel gaan zitten om jullie verhaal op één lijn te krijgen...

 • varken23

  Een inkoper koopt producten zo goedkoop mogelijk. En een verkoper verkoopt producten zo duur mogelijk. Dat is toch niks nieuws. De aardappelen, bijvoorbeeld, komen toch wel.

 • jvg

  Als boer moet je zeker geen boodschap hebben aan Farmfrites, bedrijven die zelf op voorhand verkopen aan afnemers terwijl ze weten dat het basisproduct voor dat geld niet geteeld kan worden verdienen geen respect. De leveranciers van machines en middelen hebben de mogelijkheid om nee te zeggen tegen lage prijzen, het is geen bederfelijk goed.

 • martinklem

  De arrogantie, massaal boycotten!! En dan willen ze een langdurige en stabiele relatie met hun telers? Wij kunnen prima zonder aardappelen in ons bouwplan, hun niet in hun fabriek!!! Heb ook erg in je kiemremming ,nu CPC eruit gaat! Alternatieve middelen om te gassen kosten 1 cent/ kg aardappelen!!! Massaal afscheid nemen van FF! Ze wilden mij in augustus voor oogst 2017 slechts 8 cent voor de vrije aardappelen betalen. één telefoontje naar Weuthen, die gaf ongezien voor bruinbakkers 14 cent!! FF is complete maffia! Dhr. van der stee heeft 3 grote akkerbouwbedrijven gekocht én een melkveebedrijf, allemaal van zijn salaris bij FF, over wie zijn rug denk je?

 • boer2012

  Gewoon duidelijk geen contract tekenen laat de markt weer gaan werken

 • xw

  Je moet de laatste 2 zinnen van de op 1 na laatste alinea eens lezen.
  Daar druipt de arrogantie inderdaad echt van af.
  Ondanks dat er tegenwoordig zo veel betrekkelijk hoog opgeleide veehouders en akkerbouwers in dit land opereren, snap ik werkelijk waar niet, dat het hun anno 2019 nog steeds niet gelukt is om een coalitie te vormen tegen die dwangbuis van die "frietbakkers". Sla de handen toch eens ineen en laat je niet langer knechten. (by the way, wij melken en leveren als lid aan RFC, tot volle tevredenheid)

 • husky

  pootpiepers opvoeren, dan gaan ze misschien keertje kruipend naar de pieper teler

 • jan10

  En zo denken ze allemaal!!!

 • KKL99

  Wij zijn FF teler. Tenminste, zo voel ik me. Een deel aardappelen op contract, en dat gaat al jaren niet verkeerd. Misschien zou vrij telen lucratiever zijn, maar de variatie in inkomsten waarvan de afgelopen 2 jaar een keurig voorbeeld van is kan niet iedereen zich permitteren. Eigenlijk ben ik helemaal niet negatief over deze aardappelverwerker, is het prettig samenwerken, en is er geen reden onze bedrijfsvoering daarin te wijzigen. Echter de inhoud van dit artikel maakt me wel verdrietig. Kennelijk is er daadwerkelijk geen enkele empathie richting de producent, en kom je daar nog zo bot voor uit ook. Het is natuurlijk volstrekt de verkeerde volgorde om eerst product te verkopen, daar je eigen kosten inclusief bonussen vanaf te trekken, en dan vast te stellen dat er nog xx cent over is om product voor in te kopen. Onderhandelingsruimte is er niet. Je kan tekenen, of niet. Wat je wil. Als je tekent voor xx, en daar je eigen kosten inclusief luiers voor je kind en een week vakantie aftrekt, en dan vaststelt dat het pootgoed te duur is, dan is er wederom geen onderhandelingsruimte. Dan ga je als teler naar de GBM leverancier. Je wilt immers goedkoop inkopen. Nou ook daar krijg je, in tegenstelling tot wat Walter denkt, het deksel op je neus.

 • KKL99

  Dus zal je het moeten zoeken in efficiëntie en veel kg per hectare. Precisielandbouw bv. De vrije aardappelen maken dan de winst. Vorig jaar 2, 3, 4 cent. Weinig. Dit jaar, jaah ze gaan duur worden. Maar nee, ook nu regelen de fabrieken het wel. 30 cent is het plafond, anders verdienen we niks meer. Kennelijk kunnen ze dan wel onder een leververplichting uit? Het is treurig. En we gaan allemaal mee. Meer produceren. Meer kg per hectare, want de prijs is laag, en de kosten blijven stijgen. Als gevolg van wegvallende GBM met uiteraard vaak minder werkzame maar wel duurdere alternatieven. Alles Met uiteindelijk maar 1 resultaat. Nog meer aardappelen en een nog lagere prijs. Wellicht moeten we de handen ineen slaan met de organisaties met verreweg de meeste macht. De mensen die wetsoverstijgende eisen stellen, en ze er nog door krijgen ook. De natuurorganisaties. Greenpeace en natuur en milieu. Fair trade acties voor de Nederlandse boer. Als het familiebedrijf de toekomst moet blijven, dan mag de overheid hier ook in ondersteunen. Alles met 1 consequentie. Voedsel wordt een klein beetje duurder.

 • Mr. C.

  FF is gewoon eerlijk in zijn uitleg. We weten dit al veel langer maar willen het niet horen. Goedkoop inkopen en zo duur mogelijk verkopen dat is zaken doen. Als er aan de voorkant product verkocht wordt is de rekensom voor de industrie idd zo dat het “restantje” voor de teler is. Als je ondernemer genoeg bent en de prijs staat je niet aan, teken dan niet. Er wordt veel gemopperd maar we doen het allemaal ZELF. Dus wijs niet naar een ander.
  Nee zeggen is ook ondernemen.
  Als je wel tekent moet je ook niet zeuren.

 • Steyr cvt

  Er staat een hele leuke zin in het verhaal vaan de Hr. Van Stee.Namelijk,belangrijk is dan het pootgoed geregeld te hebben zodat we zekerheid hebben over het aardappelvolume dat naar Farm Frites terugkomt. Contracteer gerust bijvoorbeeld 60% van je areaal desnoods bij Farm Frites,maar zorg tochin ieder geval zelf voor je pootgoed daar zijn als goede ondernemer echt wel mogelijkheden voor desnoods kolectief. Dan ben je voor die andere 40% tenminste niet gebonden aan een afnemer aan wie je moet meeleveren. Ze moeten die laatste aardappels echt hebben, de frites zijn immers al verkocht. Het is dan alleen nog een kwestie van wie bied er meer.Ik weet ook wel dat je in een hoog opbrengst jaar de hooftprijs niet zult krijgen,maar misschien komt er dan weer een beetje marktwerking.

 • Peter de Farmers Funder

  FF is gewoon duidelijk en eerlijk; het interesseert ze helemaal NIKS hoe het met een boer gaat! Als je had opgelet, wist je dit al jaren. Immers het is nog nooit anders geweest. Zo lang zo veel boeren maar contracten aangaan, zal FF heerlijk door blijven gaan en goed geld verdienen.

  Er is maar een remedie: niks, nada, nul contracten aangaan. Dan komen ze er vanzelf achter want de aardappelen zijn noodzakelijk voor FF. De macht ligt bij de boeren (ik bedoel, ondernemers) maar dan moet je die wel gebruiken

 • Tiny1946

  DE teler weet wat hij moet doen laat ze stikken in hun winst.

 • piethermus1

  Je hoeft geen aardappelen te telen. Dat is toch echt een vrije keuze. (Ja! Echt!) Genoeg is immers beter, weten we bij de NAV. Dus schaarste creëren, zodat er weer prijs komt en marktmacht. Maar ja. Wij zijn als kikkers in een kruiwagen. Walter van Stee kan dit zeggen, omdat hij weet dat we onszelf toch niet weten te beheersen via Genoeg is Beter. Daarom kan hij arrogant zijn. We maken het zelf mogelijk.
  <> en <>

 • Tuig

  Als ik inkoper was zou ik er net zo over denken.hij moet zorgen voor goedkope grondstof.

 • xw

  Ach,ach Piet Hermus, je hebt weer gelijk.
  Het verandert nooit.
  Wat zijn wij, als melkveehoudende familie, toch blij met RFC en... de recent ingevoerde fosfaatrechten.
  Anders waren wij ook helemaal overgeleverd aan de grappen en grollen van de particuliere zuivelproducenten en de egoistische overproducerende vakgenoten.

 • varken23

  Dus Farm Frites kan alleen concurreren wanneer ze aardappelen inkopen voor een prijs die voor de teler waarschijnlijk onder de kostprijs ligt.!? Dat straalt ook niet echt een krachtige en gezonde organisatie uit. Jammer dat op deze manier de te tekortkomingen van anderen bij de boeren terecht komen.

 • Mr. C.

  @Kelholt dat is nog eens een toepasselijk stukje.

 • piethermus1

  Waar kopen wij onze spullen? In de supermarkt? Of bij de lokale slager, bakker, groentenboer? Gaan we naar de Action? Of naar een duurdere zaak? Zeg nou zelf. Zijn we niet net zo als ieder ander met wat en hoe wij kopen. Ook als boer zijn wij consument. Dus als we 'de consument' de 'schuld' geven en de supermarkt de schuld geven, geven we impliciet ook onszelf de schuld, doordat ook wij niet geheel eerlijk zijn als boer, als we zelf ons als consument gedragen.

 • pinkeltje

  Helaas pindakaas zal het Farm Frites ook niet lukken om de frites aan de beursgenoteerde afnemers waar ze mee te maken hebben substantieel duurder te verkopen dan hun concurrenten. Dan zullen ze ook niet substantieel meer voor de aardappelen kunnen betalen. En hoewel het niet leuk is om te horen: in de boze buitenwereld maken afnemers zich niet druk over de vraag of de boer het voor dat geld wel kan doen. Van krimp in areaal omdat het niet meer rendeert is voorlopig nog geen spoor te bekennen. En voor wie het duidelijk is dat er door de fritesfabrikanten veel verdiend wordt: begin gewoon zelf een frites fabriek. Sterkte!

 • Corky Corky

  Wij Nederlandse snackbarhouders, moeten wel fors meer betalen voor onze friet!

 • pinkeltje

  Hebben de Nederlandse snackbarhouders ook een tender aan de fritesfabrikanten voorgelegd voor levering van 10.000 ton frites in 2019?

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.