Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:27 feb 2019

EU-studie: kansen voor eiwitteelt

Er zijn kansen voor plantaardige eiwitten op de Europese markt. Dat is een van de conclusies van een studie, die is gepubliceerd door de Europese Commissie. Volgens het rapport neemt de consumentenvraag naar vleesloze en zuivelvrije producten toe.

Het Europees landbouwbeleid draagt tot nu toe niet echt bij aan de stimulering van plantaardige eiwitproductie, aldus het rapport. De Europese Unie zou de teelt kunnen stimuleren door vooral te sturen op innovatie en verbetering van de verwerking van eiwitgewassen.

Hoewel de wereldwijde vraag toeneemt, produceert de EU momenteel een relatief klein deel van de plantaardige eiwitten in veevoer. Dit komt vooral doordat soja(-schroot) met name voor veevoer goed kan concurreren met Europese alternatieven en doordat het klimaat ongunstig is voor de teelt van soja in de EU.

Kansen liggen in de teelt voor humane consumptie

Het is mogelijk om meer in te spelen op de consumentenvraag, aldus de studie. Want het is aantrekkelijker om voor de humane markt te telen, omdat de toegevoegde waarde dan groter is, dan voor diervoeders.

Tot nog toe komt maar een klein deel van de plantaardige eiwitproductie in voedingsmiddelen terecht. Het rapport stelt dat het gaat om 6%. Daar komt bij dat de Europese consument veel belang hecht aan hoogwaardige producten. Hier liggen dus kansen voor Europese telers, aldus het rapport.

Eén reactie

  • farmerbn

    Zolang mensen niet de hele sojaboon opeten heb je restvoer dat opgevreten wordt door dieren. Mooier kun je het niet maken, ook niet door een rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.