Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Aviko biedt telers een prijsindexcontract

Aviko Potato biedt haar telers komend seizoen een nieuw doorrol meerjarencontract aan. Hierin wordt de kostprijsstijging meegenomen in de contractprijs. 2019 is het referentiejaar. De daarop volgende seizoenen wordt de contractprijs verhoogd of verlaagd met de kostenindex.

De kostenindex wordt jaarlijks volgens vooraf bepaalde spelregels door de Aardappeltelers Commissie (ATC) van Aviko en Aviko Potato gezamenlijk vastgesteld. Volgens Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato, is het contract duidelijk geen kostprijscontract. De kostprijs is namelijk zeer moeilijk vast te stellen en sterk afhankelijk van de individuele situatie van de teler. Vanwege de complexiteit wordt voor dit jaar gestart met een pilotproject. “Met dit contract willen we een duidelijk signaal geven naar onze telers dat kostenindexeringen in principe vertaald moeten worden in de contractprijzen. Hiermee willen we de jarenlange ‘varkenscyclus’ doorbreken en volatiliteit in de prijs voor vrije aardappelen niet meer van invloed laten zijn op de contractprijzen van het oogstjaar erop.” Stel dat de basisprijs voor oogstjaar 2019 € 10 per 100 kilo is en de kostprijs stijgt met 5% dan komt de contractprijs voor 2020 op € 10,50 per 100 kilo.

Indexcontract

Bij een indexcontract kiest een teler voor een meerjarencontract. Zelhorst: “Tekent een teler nu een indexcontract, dan geldt het voor 2019 en 2020. Voor de start van oogstjaar 2020 (tijdens de reguliere contracteringsperiode) besluit de teler vervolgens of er nog een jaar (zijnde oogstjaar 2021) doorgaat. Zo rolt het contract als het ware door. Het risico op willekeurig deelnemen acht ik dus niet zo groot omdat 2 jaar vooruit moet worden gekeken.”

Hoger vasteprijscontract

Aviko Potato verhoogt het vasteprijscontract voor hoofdoogst af land aardappelen met € 1,85 per 100 kilo. Voor de eerste leveringsweken vanaf half juli komt er € 6 per 100 kilo bij. Voor aardappelen uit de schuur stijgt het vasteprijscontract met € 1,50 per 100 kilo. Bij 40 ton per hectare vaste prijs (Fontane 45 ton), komt daar nog € 5 per ton bij. Pootgoed is volgens Zelhorst voldoende beschikbaar. Wel stijgen de pootgoedprijzen gemiddeld met € 50 per ton, afhankelijk van ras en sorteermaat.

Lees ook: ‘Avikowinst is nodig voor stabiel bietenareaal’

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Da's dus geindexeerd áchter de armoede aan. Die Zelhorst weet t mooi te brengen. Intern zijn ze zich natuurlijk kapot geschrokken toen t van de zomer in ene keer ns geen topoogst bleek te worden.

 • husky

  Ook als er minder aardappelen zijn, blijven ze korten waar ze kunnen, terwijl die aardappelen toch verwerkt en verkocht worden. Iedereen een jaartje geen aardappelen poten zou het mooiste zijn.

 • noorloos

  het is veel beter als er nog een jaar komt zoals afgelopen jaar misschien wel 2 jaar en dat er toch een keer een schaarste komt in de schappen van de retailers dan wordt er pas goede stappen gezet in de landbouw de industrie groenten telers profiteren ook al niet van de goede prijzen terwijl de vollegroente telers de contracten al beter zien worden zo is het ook met de friet industrie de retailers nijpen nog steeds de handel uit.

 • boer jos

  noorloos, ik vind 5 jaar ook prima, als je ziet hoe men nu geleerd heeft dat het niet zomaar groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.