Akkerbouw

Nieuws 14 reacties

Cosun: verwerking in gevaar door PFAS-norm

De verwerking van aardappelen, bieten en cichoreiwortels komt in gevaar bij de Cosun-bedrijven door de strenge PFAS-norm voor grond.

De opslagplaatsen zitten vol en Aviko, Suiker Unie en Sensus hebben grote problemen bij de afzet van hun tarragrond. Het probleem is nog eens verergerd door de natte oogst van dit najaar, waardoor extra veel grond naar de fabrieken wordt meegeleverd.

De overheid hanteert sinds 1 oktober een norm van maximaal 0,1 microgram PFAS per kilo grond. Daardoor kan agrarische tarragrond niet worden afgezet. Minister Stientje van Veldhoven van Milieu (D66) beloofde onlangs vóór 1 december met een oplossing te komen.

Grond voor aanleg wegen en bouw huizen

De Cosun-bedrijven Aviko, Suiker Unie en Sensus krijgen grond aangevoerd met de aardappelen, bieten en cichoreiwortels. Normaal gaat deze grond terug naar de landbouw, bijvoorbeeld voor het ophogen van percelen. Ook wordt de grond gebruikt bij de aanleg van wegen, de bouw van huizen of voor dijkversterking. Dit ligt nu stil, zegt Coen de Haas, coördinator klimaat-, energie- en milieuzaken bij Cosun.

Fabrikant Eigen Verklaring tijdelijk niet werkbaar

“Normaal gaat onze tarragrond naar de landbouw of naar infrastructurele werken. Daarbij maken we gebruik van de Fabrikant Eigen Verklaring. Deze verklaring is echter tijdelijk niet meer werkbaar. Er is goedkeuring nodig van een certificeringsinstantie, dat toezicht houdt op de kwaliteit van onze tarragrond. Deze procedure is zo afgesproken met de overheid omdat het schone grond betreft dat zo van de akkers komt. Wij doen verder niks met de grond. Maar de certificerende instelling kan geen goedkeuring geven aan de Fabrikant Eigen Verklaring omdat het Besluit Bodemkwaliteit momenteel niet voorziet in een generieke achtergrondwaarde voor PFAS. Onze tarragrond zit ruim onder de risicogrenswaarde voor PFAS van 3 microgram, maar de norm van 0,1 microgram is onhaalbaar.”

‘We willen een werkbare waarde’

Cosun hoopt vurig dat minister Van Veldhoven de norm per 1 december voor PFAS verhoogt. De Haas: “We willen een werkbare waarde zodat we weer kunnen gaan werken op basis van de Fabrikant Eigen Verklaring. Onze eigen opslagplaatsen zitten vol, evenals de opslagplaatsen bij de Grondbanken. Doordat de afvoer stil ligt, hebben wij al extra kosten moeten maken. Het knelt nu echt. Als er geen oplossing komt, komt de continuïteit van de verwerking bij de Cosun-bedrijven in het gedrang. Alle bedrijven die grondstoffen verwerken die zo van de akkers komen, zitten met hetzelfde probleem. Iedereen begint zenuwachtig te worden.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Om te gillen.

 • Maas1

  Bij mijn weten is er in ieder geval een gemeente die zelf de PFAS norm naar boven heeft bij gesteld om de situaties werkbaar te houden, misschien is dat wat.

 • kleine boer

  Wat een land

 • Alco

  Ja Maas. Bij ons in Hardenberg.

 • pinkeltje

  Voor wie zich nog afvraagt waarom je wel eens hoort dat er niet zoveel vertrouwen is in onze politieke leiders....

 • agratax(1)

  Toen PFAS op dit idiote lage gehalte werd vast gesteld heb ik me afgevraagd "Is de boer strafbaar als zijn land komend voorjaar gaat stuiven en hij geen bodem bemonstering kan overleggen?" Of hij heeft wel bemonsterd maar de waarde zit boven de gestelde bij benadering NUL norm.

 • Je kunt je ook afvragen waarom die waardes zo idioot laag zijn vastgesteld en hoe zijn die waardes in onze buurlanden vastgesteld, het lijkt erop dat ons land dan wel linksom dan wel rechtsom naar de afgrond moet.

 • Zuperboer

  Schijnt dat een aantal grotere ing bureaus er achter zitten. Te weinig omzet. Volgend jaar wordt de GenX troefkaart getrokken en is weer heel politiek Nederland geschokt en verbaasd. #voorspelbaar

 • Maas1

  @ 10:42 Lang heb ik het niet willen geloven maar inderdaad ze werken alles naar de verdoemenis
  De PFAS norm stelling lijkt wel op het fipronil drama.En ga zo maar door alles halen ze onderste boven. De zelf gecreëerde wetten keren nu tegen zich,en wie mag het oplossen Jan met de pet.
  Als volgend jaar het verdrag van Lissabon 2020 het licht ziet is het hobbeles dan is onze soevereiniteit passe.Dat wordt toch weg gelachen,of een inleg velletje!

 • farmerbn

  Eigenlijk moeten de Nederlanders blij worden als Europese wetten boven de Nederlandse komen. Europese wetten zijn soepeler/ beter doordacht/ verstandiger.

 • Maas1

  Als Zuid Europeaan zou ik inderdaad zo praten.Het Noorden leeg trekken en voor de rest de hele dag Siësta.

 • agratax(1)

  In Nederland geldt eenvoudig 'Wat je kunt meten is de grenswaarde". Deze waarde wordt dan door onze Alpha politici tot wet verheven, omdat ze geen notie hebben van de gevolgen van hun daden drang. Een verstandig mens zou eerst willen weten "Wat zijn de gevolgen als ik dit of dat tot wet maak". Ik vind het nl. onbegrijpelijk dat de politiek zich druk maakt over een beetje PFAS in de grond en niets doet aan de Tefal en ander PFAS stoffen in onze gebruiksartikelen die we gebruiken om ons te kleden of voor voedsel bereiding of onze meubeltjes brandwerend te maken.

 • Espresso

  Het is goed mogelijk dat de achtergrondwaarde (AW2000) voor PFAS (0,1) wordt overschreden door gebruik van bestrijdingsmiddelen. Verwacht wordt dat de nieuwe AW ergens uitkomst op 0,5 - 1 microgram. Dan blijft de uitdaging om voor de tarragrond de Fabrikant Eigen Verklaring te laten voldoen aan de nieuwe norm. Minder bestrijdingsmiddelen is dan de beste manier om hergebruik van tarragrond voor ophogen mogelijk te houden.

 • geert prins

  we hebben zoveel regels gemaakt dat we totaal ontregelt zijne

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.