Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Zorgen om duizenden hectares uien op het veld

De zorgen over de duizenden hectares uien die in Noord-Nederland en Limburg nog buiten liggen, nemen toe. Het wordt laat.

“Watervellen, bacterie en hergroei liggen op de loer”, zegt Jaap Jonker, verkoopleider Benelux van De Groot en Slot. Hein Molenkamp, vertegenwoordiger Noord-Nederland bij uienzaadleverancier Hazera, ziet ook dat het moeilijk is voor telers om de uien binnen te krijgen. “Het wordt zorgelijk, ze zitten ver in oktober en het schiet niet op nu.”

Door de natte weersvoorspellingen staat zowel het rooien als laden van uien de komende dagen op pauze

Na de droogte volgen herfstbuien

Na de droogte, die leidde tot opbrengstderving, is het nu op veel plekken te nat om de oogst binnen te krijgen. Uien liggen buiten in de herfstbuien. Mooier worden ze er in elk geval niet van. “Je hebt zeker een week droog weer nodig voor je op de klei weer terecht kunt met je machines”, zegt Molenkamp. “Dat zit er nog niet aan te komen.”

Lees ook: Relatief veel uien nog vast in de grond

Jonker schat dat 4.000 tot 5.000 hectare nog moet worden binnengereden, waarvan 40% (1.500 tot 2.000 hectare) medio oktober zelfs nog moet worden gerooid. Het streven is normaliter om de uien voor oktober van het land te hebben, voor behoud van kwaliteit. Nu is het hopen dat het voor november nog lukt. Gezien de natte weersvoorspellingen blijft zowel het rooien als laden de komende dagen op pauze staan.


 • Uien op het veld in Biddinghuizen, Oostelijk Flevoland. - Foto: Sytze Bakker

  Uien op het veld in Biddinghuizen, Oostelijk Flevoland. - Foto: Sytze Bakker

 • In de buurt van Zeewolde moeten ook nog heel wat gele uien van het land af. Het is wachten op droog weer.

  In de buurt van Zeewolde moeten ook nog heel wat gele uien van het land af. Het is wachten op droog weer.

Meeste uien nog in de grond in Flevoland

In Flevoland liggen in aantallen nog de meeste uien buiten, weet Jonker. “Sowieso 1.000 hectare moet nog worden binnengereden. In Groningen en Friesland ligt samen ook zo’n 1.000 hectare uien. In Drenthe ligt nog 500 hectare niet-gerooide uien. Datzelfde geldt voor Limburg, waar ook 500 hectare niet-gerooide uien ligt. In Noord-Holland ligt nog zo’n 300 hectare uien.”

Drentse telers wachten te lang met rooien

Telers wachten vaak te lang met rooien, voor extra kilo‘s. De zaadbedrijven adviseren al jaren om groenig te rooien voor een goede kwaliteit. “Als je ze helemaal laat uitgroeien ben je zo 10 dagen verder en zit je in september”, weet Molenkamp. “Toen ging het regenen en het regent nog. Dan klopt je planning dus niet. Vooral in Drenthe, waar veel telers vanaf het land leveren. Zij moeten nu een koper vinden die nat product komt halen. Dan sta je met je rug tegen de muur.”

Voordeel is dat de handel zoekt naar droge uien om voorraden aan te vullen. Molenkamp: “Ze zijn aan het scharrelen. Dat is positief voor de prijsvorming.”

35 à 40% uien nog op het veld in Friesland

In Friesland ligt 35 tot 40% van de uien nog buiten, zegt Klaas de Boer, akkerbouwspecialist van Pars Granen. Dat is bijzonder laat, maar er is geen reden tot paniek. “Ik ben nu monsters aan het nemen voor de hotbox, om de kwaliteit tijdig in beeld te krijgen. De uienoogst lijkt netjes qua opbrengst en kwaliteit. Het heeft veel geregend. Daarom moeten we nu wachten op een droge week, zodat de uien kunnen worden opgepakt.”

Foto

 • Een natte bedoening op dit perceel - waarschijnlijk rode - uien in de buurt van Zeewolde.

  Een natte bedoening op dit perceel - waarschijnlijk rode - uien in de buurt van Zeewolde.

Laatste reacties

 • massy

  Ja, je kan niet alles te gelijk het is staken of uien rooien.

 • pinkeltje

  Hoe wordt het dan met de aardappelen op de klei?

 • maxisprint

  uien waren nog niet rijp !!! het ging helemaal niet om de laatste kilos

 • sdehullu@zeelandnet.nl

  Telert
  Is niet voor het eerst dat meneer Jonker vanachter het bureau precies weet hoe het moet!!

 • Als je product niet rijp is om te rooien dan houdt het op. De laatste kilo geldt mss voor een aantal maar de rest was er gewoon nog net niet. Ik rooi ook geen preigroene uien. Kost nog een vermogen om ze droog te krijgen en soms gaat het dan nog mis in de cel ook. Van die achterafpraatjes zou ik niet vrolijk worden als ze nog op het land zouden liggen. Niet doen is mensen een slecht gevoel aanpraten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.