Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Kamer wil toelating chloorprofam

Nederland moet in Europa pleiten voor de verlenging van de kiemremmer chloorprofam. Dat heeft een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, CDA, SGP, PVV en FvD) donderdag 24 januari uitgesproken. De Kamermeerderheid is niet overtuigd door de opvatting van minister Schouten dat een incompleet dossier niet beloond mag worden met een verlenging van de toelating van de kiemremmer chloorprofam.

Dat zegt minister Carola Schouten in reactie op de wens van CDA, VVD en SGP om in Brussel tegen de verlenging van de toelating van chloorprofam te stemmen.

Eind vorig jaar stond de verlenging van de toelating van de kiemremmer in uien al op de agenda van het permanent comité voor planten, dieren, voeding en diervoeding (Scopaff) in Brussel. In het Scopaff besluiten vertegenwoordigers van lidstaten over de (verlenging van) toelating van werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen. Dat gebeurt op basis van dossiers, die worden aangeleverd door de aanvrager.

Teugels niet laten vieren

Minister Schouten zei donderdag 24 januari in de Tweede Kamer dat er een “onvolledige aanvraag is ingediend. Hier ligt een heel grote verantwoordelijkheid bij de aanvrager”, aldus de minister.

Als we hier de teugels laten vieren, moeten we in het vervolg iedereen met een onvolledig dossier een toelating geven

Minister Carola Schouten

Net als de Europese Commissie en het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) vindt de minister dat een onvolledig dossier niet beloond kan worden met toelating van een middel. “Als we hier de teugels laten vieren, moeten we in het vervolg iedereen met een onvolledig dossier een toelating geven. Zij wisten waar ze aan moesten voldoen, en dat hebben ze niet gedaan”, aldus de minister.

Motie Geurts/Lodders aangenomen

CDA‘er Jaco Geurts, die mede namens de VVD een motie indiende om de minister te vermurwen tot een ander standpunt, was niet overtuigd. “Ik kom hier op voor de boeren. Zij dreigen een middel kwijt te raken, dat om procedurele redenen geen toelating krijgt’, aldus Geurts. De motie van Geurts en Lodders kreeg de steun van een meerderheid van de Kamer.

Laatste reacties

 • info36

  Minister tegen landbouw

 • Mauser M12

  M.Smits

  Hoe is het mogelijk dat de VVD en vooral het CDA het hebben laten gebeuren dat dit departement aan de CU is weggegeven?
  De CU is een uitgesproken linkse partij met een christelijk sausje.
  Totaal niet boer vriendelijk.
  Als ik dan, zoals het CDA altijd propageert, voor de landbouw op wil komen, claim ik ook dat departement.

 • farmerbn

  CDA heeft landbouw bewust gemeden en aan CU gegeven.

 • eltjo.huizenga1

  De overheid houdt zich bijna nooit aan de gegeven tijdslijnen, maar de firma's moeten dat wel... En het gebeurt zo vaak dat de doelpalen tijdens de wedstrijd worden verzet (d.w.z. de regels worden gewijzigd). Moeten de firma's daarop ook voorbereid zijn? Het zou de minister sieren als ze ook eens keek naar de reden van de vertraging in firma-kant. Had de firma in dit geval werkelijk kunnen weten wat er nodig was en hadden ze werkelijk in alle redelijkheid al een volledig dossier in kunnen dienen? Kijk maar eens naar de procedures en regels die de EFSA hanteert...

Of registreer je om te kunnen reageren.