Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Tarweprijs onder druk, mais omhoog

Rabobank gaat uit van een prijsverhoging voor tarwe op de korte termijn.

Voor de langere termijn blijft de druk erop. Dat staat in het januari-rapport Agri Commodity Markets Research. De prijzen op de Amerikaanse termijnmarkt bewegen nauwelijks, maar de hectares wintertarwe voor seizoen 2019-2020 lijken lager uit te kunnen vallen na een nat inzaaiseizoen afgelopen najaar. Ook gaan Rabobank-analisten ervan uit dat de groeiende Russische exportprijzen de Amerikaanse positie op de wereldmarkt sterker maken.

Hogere maisprijs verwacht

De vraag naar mais is sterk in de wereld en het aanbod wordt juist wat krapper. Hierdoor verwacht Rabobank een opwaartse prijsbeweging, maar er zijn verschillende onzekerheden in de markt die de koers kunnen veranderen. Verschillende marktanalisten gaan uit van een andere Amerikaanse maisopbrengst, wat onduidelijkheid in de markt creëert.

Rabobank-analisten gaan ervan uit dat de groeiende Russische exportprijzen de Amerikaanse positie op de wereldmarkt sterker maken. - Foto: EPA
Rabobank-analisten gaan ervan uit dat de groeiende Russische exportprijzen de Amerikaanse positie op de wereldmarkt sterker maken. - Foto: EPA

Een tweede onzekerheid is de handelsspanning tussen de Verenigde Staten en China. En als laatste de hoeveelheid hectares mais die voor oogst 2019 zijn ingezaaid. De ogen zijn wat meer gericht op Braziliaanse mais. De droogte vroeg in het Braziliaanse seizoen kan het gewas schaden met als gevolg lagere maisopbrengsten.

Sojaprijs kan stijgen

Vooruitkijkend kan de Chinese vraag en de inzaai van sojabonen in de Verenigde Staten het prijsniveau van sojabonen op de termijnmarkt in Chicago doen herstellen. Chinese aankopen van Amerikaanse sojabonen tijdens de handelsoorlog zijn lager dan verwacht. Dat komt deels omdat door Afrikaanse varkenspest veel varkens zijn geruimd in China en de vraag naar soja instortte. Aan de andere kant lopen betalingen voor boerensteun vertraging op door de ‘shutdown’ van de Amerikaanse regering. Dat kan de verkoopdruk op de markt verhogen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Prijzen omhoog maar er zijn wel tien mogelijkheden dat de prijzen niet omhoog gaan. Kijk daar kun je wat mee.

 • mts van oosten

  die rabo analisten moeten nu echt hier eens mee ophouden ,we schieten er niets mee op,maar je word er misschien toch wel door beinvloed. het komt vaak toch altijd anders,want er zijn zoveel dingen die hier invloed op hebben,het heeft weinig zin.

 • mstw

  het lijkt me zinvol de voorspellingen van de analisten van het afgelopen 10 jaar eens naast de werkelijke ontwikkeling van de grondstoffen te zetten. Wellicht al niet te doen omdat er tal van verschillende voorspellingen zijn op een zelfde moment. Geeft al aan dat het in de glazen bol kijken is ondanks het gebruik van veel data. Een tweet van mijnheer Trump en de voorspelling kan de prullenbak in.
  Zelf logisch blijven nadenken blijft het moto

Of registreer je om te kunnen reageren.