Akkerbouw

Nieuws

Nordzucker: kleine winst ondanks lage suikerprijs

De Duitse bietenverwerker Nordzucker boekte over de eerste 9 maanden van boekjaar 2018-‘19 een kleine winst van € 17,1 miljoen, ondanks de slechte suikerprijzen.

Dat blijkt uit woensdag 16 januari gepresenteerde kwartaalcijfers. In december meldde Nordzucker dat het voor het hele boekjaar een verlies verwachtte van € 40 miljoen. Voor 2019-‘20 verwacht Nordzucker een nog groter verlies vanwege de lage suikerprijs.

Lees ook: Suikersector verkeert in zwaar weer

In het vorige boekjaar 2017-‘18 was het resultaat nog € 143,5 miljoen. De suikermarkt verslechterde echter aanzienlijk gedurende dit boekjaar. Daardoor daalde de omzet in de eerste 3 kwartalen met 18% naar € 1,056 miljard.

Nordzucker gaat de doelmatigheid vergroten en de kosten verlagen om het tij te keren. Nordzucker verwerkte 14 miljoen ton bieten van oogst 2018. Door de droogte is dat fors minder dan een jaar eerder, want toen werd 17 miljoen ton bieten verwerkt.

Südzucker: verlies van € 83 miljoen op suikerproductie

Het eveneens Duitse suikerconcern Südzucker leed van 1 maart tot en met 30 november 2018 een verlies van € 83 miljoen op de suikerproductie. In dezelfde periode van boekjaar 2017-‘18 boekte Südzucker een winst van € 150 miljoen op de suikeractiviteiten.

Cosun: voor eerst in historie verlies

De Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun maakt half februari de jaarresultaten bekend. Suiker Unie, eigendom van Cosun, draait voor het eerst in de geschiedenis met verlies, maar de Nederlandse bietenprijs wordt ondersteund door winsten van andere Cosun-bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.