Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

NAK bespaart fors op bezorging certificaten

De keuringsdienst NAK bespaart € 150.000 per jaar op de bezorging van certificaten door een nieuw systeem.

Iedere teler krijgt een NAK-bak die op een vaste plaats wordt gezet, bijvoorbeeld naast de brievenbus aan de weg. Daar bezorgt de koeriersdienst de certificaten, zei directiesecretaris Arjan Kroon in Espel op de eerste van een serie telersvergaderingen. “De investering hebben we in 1 jaar weer terug verdiend. Er zijn nu 900 bakken in gebruik.”

Hoge herstelkosten

Tot nu toe werden de certificaten bezorgd op een door de teler aangewezen plek, die ook afsluitbaar moest zijn. De koerier moest dus vaak een sleutel hebben en sommige bezorgplekken waren moeilijk te vinden. Kroon: “Certificaten werden niet of te laat bezorgd. We hadden zo’n € 40.000 aan herstelkosten per jaar.”

Net als een brievenbus

De nieuwe NAK-bak is een dropbox, net als een brievenbus. Daar heeft de bezorger geen sleutel voor nodig. Kroon: “De locatie van iedere NAK-bak is met gps-coördinaten vastgelegd, zodat de bak goed vindbaar is. De leveringszekerheid gaat van 98% naar 99%. Dat is een halvering van de foutmarge.”

De bakken werden laat geleverd, zegt Kroon. “Daardoor is onvoldoende op de kwaliteit getest. Zo laten stickers los op de bakken. Maar verder zijn de meeste problemen opgelost.”

Beheer
WP Admin