Akkerbouw

Nieuws 14 reacties

Harde brexit maakt Britse voertarwe fors duurder

Een harde brexit maakt de import van graan uit het Verenigd Koninkrijk fors duurder. Als er geen akkoord komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, dan gelden vanaf 29 maart de importheffingen die ook gelden voor landen buiten de EU.

Bij een harde brexit geldt voor tarwe van ‘lage en middenkwaliteit’ vanaf 29 maart een tarief van € 95 per ton en voor voergerst van € 93. Voor mais rekent Brussel dan het variabele invoerrecht dat dagelijks door de Commissie wordt vastgesteld en momenteel € 0 bedraagt.

Het Verenigd Koninkrijk exporteert veel voertarwe naar landen op het Europese vasteland, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “Sinds de aankondiging van de brexit is de koers van het Britse pond gedaald. Dat maakt import van Britse tarwe goedkoper voor eurolanden. Er gaan best grote hoeveelheden voertarwe van het Verenigd Koninkrijk naar de EU. Ook gaat er veel mais van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Bij een harde brexit gaat het Verenigd Koninkrijk daar een importheffing voor berekenen.”

Het is nog onduidelijk of graan uit het Verenigd Koninkrijk kan vallen onder een tariefquotum met een verlaagde invoerheffing, zegt de RVO.nl-woordvoerder. “Daar moet eerst over onderhandeld worden. Dergelijke onderhandelingen kunnen soms jaren duren.”

Bij een harde brexit gaat de importheffing vanaf 29 maart ook gelden voor suiker. Standaard geldt een importheffing van € 319 per ton ruwe suiker. Voor bepaalde tariefquota geldt een heffing van € 98. Invoer vanuit de zogenoemde EPA/EBA-landen is heffingsvrij.

Laatste reacties

 • Arie van leeuwen

  OK, Jan, is nogal wat. Ben benieuwd hoe het gaat lopen. Kun je ook aangeven hoe het gaat uitpakken voor de import van stro??

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Beste Arie,
  Weet je de goederencode voor stro die Brussel hanteert? Dan kan ik het importtarief opvragen. Anders wordt het wel erg lastig.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Beste Arie,
  Ik krijg inmiddels bericht van RVO. De goederencode voor stro is 1213000090 en daarvoor geldt geen invoerheffing.

 • Arie van leeuwen

  Dag Jan, mooi, bedankt voor het antwoord!!!

 • Bennie Stevelink

  De EU gaat importheffingen zetten op producten uit GB, GB gaat importheffingen zetten op producten uit de EU, wat is die Brexit toch een geweldige vooruitgang voor boer en burgers...........

 • Alco

  Elk nadeel heeft ook zijn voordeel, maar daar hoort men niet van.

 • Kelholt

  Dit is goed nieuws voor de (lokale) kringloop van Schouten.

 • Bennie Stevelink

  Dan noem jij die voordelen toch @alco. Laat maar eens horen.

 • farmerbn

  Is toch logisch bennie, als iemand 100 verliest dan wint iemand anders 100. Beide 100 verliezen kan niet want die 200 zijn niet weg. Die 200 zit bij iemand anders in de beurs.

 • Alco

  Kijk maar eens naar de ontwikkeling van de landbouw in Rusland na de boycot.

 • Bennie Stevelink

  Rusland is een enorm land (qua oppervlakte vele malen groter dan de EU) met een onderontwikkelde landbouw. Ze hebben gebrek aan alle voedingsmiddelen behalve graan. Ze kunnen de ontwikkeling van de landbouw financieren met enorme olie en gas exporten.
  Welke gelijkenis zie jij met individuele landen binnen de EU?

 • Alco

  Daar gaat het niet om. Iedereen of land wat zich zelf bedruipen moet maakt zijn rug recht en verder is elk nadeel voor de één, ruimte voor de ander en zoals farmerbn zegt: Waar blijven die verliezen?

 • Bennie Stevelink

  Die verliezen blijven bij het enorme ambtenaren apparaat wat nodig is voor controle en registratie van alle in- en uitvoer.
  Verder moet zonder EU ieder land voor zichzelf dezelfde wetten maken die nu voor de gehele EU in één keer gemaakt worden. Ieder land heeft daar een leger aan adviseurs en deskundigen voor nodig die allemaal betaald moeten worden. Ik schat dat bij opheffing van de EU tegenover elke ambtenaar in Brussel in de gezamelijke lidstaten 15 tot 20 extra ambtenaren nodig zijn. Met andere woorden: de kosten van de nationale overheid zal 15 tot 20 keer meer stijgen dan de kosten die in Brussel wegvallen.

  Daarnaast zijn er voordelen bij een vrije markt door efficiëntie verhoging. Wij kunnen bv betere en goedkoper zuivel produceren dan Spanje. In Spanje kunnen ze betere en goedkoper sinaasappels produceren dan wij in Nederland. Zowel Spanje als Nederland zijn beter af wanneer wij ons specialiseren in zuivel en Spanje op sinaasappels en deze via open grenzen met elkaar uitwisselen. Het efficiëntie-voordeel is een win-win situatie.


 • Alco

  Daar zeg je het voordeel al. Veel werkgelegenheid voor ambtenaren. Ha ha.
  Nee hoor, dat is een grapje waar ik ook niet achtersta.
  Maar je moet er ook niet van uit gaan dat er geen niets kostende in en uitvoer afspraken gemaakt kunnen worden.
  Zou toch te gek voor woorden zijn dat producten nu zonder probleem heen en weer kunnen en het dan een groot probleem zal worden.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.