Foto; Ton Kastermans AkkerbouwNieuws

Bloembollenteelt aan de slag met water

De bloembollensector zoekt in een project naar technieken om de doelen van de Kader Richtlijn Water te halen.

Dat valt onder de Topconsortia Kennis en Innovatie (TKI) Watertechnologie. De samenstelling van erfafspoelwater wordt inzichtelijk gemaakt, evenals methodes om gewasbeschermingsmiddelen af te breken.

Aanscherping van de wet- en regelgeving

Verschillende bollenteeltbedrijven in Noord-Holland willen investeren in vernieuwende en duurzame technieken. Hiermee wordt voorgesorteerd op de mogelijke aanscherping van de wet- en regelgeving.

Emissiereductiemaatregelen bevorderen

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil als waterbeheerder emissiereductiemaatregelen bevorderen, in samenwerking met partners. Ook wil zij duurzame waterconcepten in de praktijk helpen realiseren. Andere deelnemende Waterschappen hebben vergelijkbare doelstellingen.

Referentiewater

In dit project wordt eerst een inventarisatie gedaan van de kwaliteit van erfafspoelwater van bollenbedrijven. Dat moet leiden tot een gemiddelde samenstelling van ‘referentiewater’. Dit wordt afgestemd met zowel telers als handhavers en bevoegd gezag. In het laboratorium wordt getest welke technologie een gewenste mate van afbraak van gewasbeschermingsmiddelen bereikt. Op bloembollenbedrijven worden pilots gehouden met veelbelovende technologieën.

Beheer
WP Admin