Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Diepwortelend gewas beperkt nitraatuitspoeling

Er is geen relatie tussen de mate van de stikstofbemesting uit dierlijke mest of kunstmest en het nitraatgehalte in het grondwater.

Dat is 1 van de conclusies uit het project ‘Slim bemesten’. Dat vertelden projectleiders Sjef Crijns van Delphy en Ellen Kusters van AgriConnection op de Praktijkmiddag Akkerbouw in Wijnandsrade (L.).

Nitraatrichtlijn

Binnen het project ‘Slim bemesten’ wordt gezocht naar een betrouwbaar systeem om met behoud van stikstofnormen te voldoen aan de nitraatrichtlijn van maximaal 50 mg NO3 per liter bodemvocht. Het project richt zich op de Limburgse lössgronden, omdat daar ondanks strengere bemestingsnormen moeilijk aan de richtlijn is te voldoen.

Tekst gaat verder onder foto

Hoe dieper een gewas wortelt, zoals hier bij suikerbieten, des te minder nitraatuitspoeling er is naar het grondwater. - Foto: Henk Riswick
Hoe dieper een gewas wortelt, zoals hier bij suikerbieten, des te minder nitraatuitspoeling er is naar het grondwater. - Foto: Henk Riswick

Aangetoond moet worden dat voldaan kan worden aan de nitraatrichtlijn bij een stikstofgebruiksruimte die aansluit op het landbouwkundig advies. Met een Nitraatuitspoelingsmodel wordt het effect van een maatregel doorgerekend.

Minder nitraat bij diepwortelend gewas

Tussen de 13 aan het project deelnemende akkerbouwbedrijven zijn er duidelijke verschillen. Deze komen vooral voort uit de gewaskeuze. Hoe hoger het aandeel diepwortelende gewassen, zoals suikerbieten en wintertarwe, in het bouwplan, hoe minder nitraat in het grondwater.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ons is altijd verteld dat er wél een relatie is tussen de stikstofgift en het nitraatgehalte in de bodem. Mooi dus van niet zodat de stikstofgift omhoog kan. Jammer dat er "aangetoond moet worden enz enz". Er is een project die naar een gewenst resultaat moet gaan. Namelijk het landbouwkundig advies.

 • j.verstraten1

  Dat staat hierboven niet farmerbn. Er staat dat het niet uitmaakt of de stikstof uit dierlijke mest of kunstmest komt. Ook dat gewaskeuze relevant is. Oftewel bij het ene gewas (biet) zou de norm best omhoog kunnen maar bij een ander zou die moeten dalen. En zorgen dat je gewas diepworteld dus goede bodem is ook van invloed

 • kleine boer

  Er staat dus dat gerust ipv kunstmest organische mest gegeven kan worden👍👍nu nog stal en graasdieren verschil weg poetsen en weg mest probleem wat er nie was...

 • farmerbn

  Het blijft een ongelukkige eerste zin.

Of registreer je om te kunnen reageren.