Akkerbouw

Nieuws 14 reacties

NEPG luidt de noodklok over aardappelopbrengst

Volgens de NEPG gaan opbrengst en kwaliteit van aardappeloogsten in West-Europa fors tegenvallen.

Het is overduidelijk dat de opbrengsten van de komende aardappeloogst in de 5 belangrijkste West-Europese aardappellanden (Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië) zwaar zullen tegenvallen. Ook de kwaliteitsproblemen zullen een grote uitdaging vormen, meldt Northwestern European Potato Growers (NEPG).

Ook pootgoedopbrengsten vallen tegen

De NEPG ziet graag een algemeen pan-Noordwestelijke Europese benadering en stelt de COPA Aardappelwerkgroep van de EU voor om besprekingen aan te gaan met de European Potato Traders Association (Europatat) en European Processors’ Association (EUPPA). Ook pootgoedopbrengsten vallen vies tegen, wat een pan-Europees probleem is.

Tekst gaat verder onder foto

In heel West-Europa hebben aardappelen zwaar te lijden gehad onder de aanhoudende droogte. - Foto Michel Velderman
In heel West-Europa hebben aardappelen zwaar te lijden gehad onder de aanhoudende droogte. - Foto Michel Velderman

Gecontracteerde volumes kunnen niet worden geleverd

Volgens de NEPG is zo’n 70% van de consumptieaardappelen in de NEPG-landen gecontracteerd, voornamelijk bij de verwerkende industrie. Veel telers melden dat het gecontracteerde nettovolume niet haalbaar is om te leveren. De vraag is hoe kopers hiermee zullen omgaan.

Vrije aardappelen schaars

Vrije aardappelen zullen dit seizoen schaars zijn in de NEPG-landen. De Britse boerenvakbond NFU is dan ook in gesprek met verwerkers en verpakkers hoe om te gaan met gecontracteerde volumes en kwaliteit. In België, Frankrijk en Duitsland zijn boerenvakbonden ook in overleg met afnemers.

Hoge kosten voor beregening

In Noordwest-Europa kan maar de helft van het aardappelareaal worden beregend, en ondanks hoge beregeningskosten zijn waar mogelijk telers dag en nacht in de weer om de aardappelen water te geven. Beregenen kost minimaal € 300 per hectare als water relatief dichtbij uit een put kan worden betrokken. Als een put verder weg ligt, kunnen de kosten 2 maal zo hoog uitkomen.

Tekst gaat verder onder foto

In Noordwest-Europa kan maar de helft van het aardappelareaal worden beregend, en ondanks hoge beregeningskosten zijn waar mogelijk telers dag en nacht in de weer om de aardappelen water te geven. - Foto: Hans Prinsen
In Noordwest-Europa kan maar de helft van het aardappelareaal worden beregend, en ondanks hoge beregeningskosten zijn waar mogelijk telers dag en nacht in de weer om de aardappelen water te geven. - Foto: Hans Prinsen

Echter hebben bepaalde regio’s in alle landen vanuit de overheid beperkingen opgelegd gekregen voor het waterverbruik. Beregende percelen hebben nog steeds groeipotentieel, maar voor veel niet-beregende percelen kwam de regen van afgelopen dagen te laat.

Meer meldingen doorwas

Na de laatste regenbuien nemen langzaamaan meldingen van doorwas toe. Daarbij hebben aardappelen een vrij hoog drogestofgehalte; in combinatie met extreem droge grond tijdens het oogsten is het risico op rooischade groot.

Proefrooiingen laten grote verschillen tussen beregende en niet-beregende percelen zien. Aardappelopbrengsten in Frankrijk verschillen zo’n 13 ton. Experts verwachten dan ook 15% tot 25% minder aardappelen vergeleken met het meerjarig gemiddelde. Ook valt de grofte van de aardappelen daar erg tegen. De bruto-opbrengsten per hectare vallen dan ook flink lager uit in de verschillende NEPG-landen. Dit zal voor telers in combinatie met de kwaliteitsproblemen een tegenslag zijn in de netto uitbetaalde kilo’s per hectare.

Laatste reacties

 • Allemaal aan de raspatat en aardappel puree

 • propalm

  Aangezien geen enkele 'boerenorganisatie/coöperatie' het schijnbaar wil opnemen voor boeren die gebonden zitten aan hun aardappelcontract (mogelijk uit deels uit schrik maar veel waarschijnlijker uit eigenbelang omdat deze organisaties dikwijls ook een al dan niet commerciële band hebben met de verwerkende industrie), zou het misschien wel eens een taak kunnen zijn voor NEPG om de contracten en hoe die tot stand zijn gekomen (machtsmisbruik van verwerkende industrie in de zin van: je tekent dit niet, er staan er 20 anderen klaar) en hoe men de contracten zou kunnen/moeten aanpassen. Als de verwerkende industrie aan haar afnemers de benodigde kwaliteit of volumes niet kan leveren roept deze industrie overmacht in. Indien dit zo is, moeten producenten (aardappelboeren) dit eveneens kunnen inroepen ten opzichte van haar afnemers (de verwerkende industrie). Ik hoor niets vanuit boerenorganisaties of coöperaties om hierover te onderhandelen. Kan NEPG deze taak tov de verwerkende industrie niet op zich nemen?

 • info36

  Je moet zowieso geen contracten tekenen. Funest voor de prijsvorming.

 • robclaas

  j e tekent zelf de contracten dus nu niet zielig doen

 • KKL99

  Niet iedere ondernemer acht het een aanvaardbaar risico zijn aardappelen vrij te telen. Afgelopen seizoen is daar een prima voorbeeld van. Als ik voor mezelf spreek, wij telen aardappelen en spruiten. De spruiten is al een groot teeltrisico en worden vrij vermarkt. De aardappelen ook allemaal vrij houden met daar hetzelfde risico zou een te grote aanslag op de inkomsten kunnen betekenen. Wij telen dus altijd een gedeelte aardappelen op contract. Dan heb ik daar in ieder geval de kosten gedekt. Verantwoord ondernemen, met de middelen die je hebt. Soms zit je daar goed mee, afgelopen jaar. Soms had het beter gekund, zoals nu waarschijnlijk. Het betreft een ondernemingsafhankelijke keuze, en het is goed dat een ieder die keuze zelf kan maken. En inderdaad, als je een keuze maakt moet je niet huilen als het beter had gekund. Wij zijn in de gelukkige gelegenheid te kunnen beregenen, en proberen zo nog wat vrije te telen. Het zou wel sierlijk zijn als de telers die geen beschikking hebben over water in ieder geval met een overmachtsclausule onder hun contract uit kunnen. Aangenomen dat je een realistisch tonnage per hectare contracteert. Bij verhalen van 50 ton vastleggen terwijl er nog niks gegroeid is bekruipt mij niet het gevoel van verantwoord ondernemen, maar meer van gokken. En gokken doe je alleen als je het kan lijden. Toch ?

 • vigerti

  Nu horen we die contract telers klagen dat ze volume niet gaan halen . Vorig jaar hoorde je ze niet. Met al hun contract gedoe maken ze gans de markt kapot en lacht de industrie zich in het vuistje. Ze hebben ze zo volledig in hun macht en mpgen voor die heren werken voor een aalmoes.

 • andrer

  ja, je weet als je een contract tekent welke tonnen en prijs, en in een jaar als dit, heb je dikke pech, maar die keuze hebben de contracttelers zelf gemaakt, punt

 • Tiny1946

  Contract is contract leveren is de boodschap en de kosten proberen te betalen uit smeren over 3 tot 5 jaar laat dit een les zijn om contracten af te sluiten aan kostprijs.

 • piethermus1

  Op sommigen gronden, op sommigen percelen en in sommige regio's is bijv. aardappelen telen sowieso risicovoller gezien de kans op ofwel toenemende droogte en hitte en soms anderzijds fiks buien.
  De meest geschikte en beste gronden, percelen en regio's haal je er in een jaar als dit uit (m.b.t. droogte).

 • boer jos

  KL 99, ben het helemaal niet met je eens:
  1 Vrij telen levert bij mij gemiddeld veel meer op dan wurgcontract.
  2Elk jaar krijg je wel een kans, juni 2017 en op het laatst nog.
  3In goedkope jaren keurt men veel af (brengt je gemiddelde contractprijs flink naar beneden)
  4Er is geen marktwerking meer door veel te veel contract.
  5Weer wordt extremer, dus meer misoogsten, dus kans op goede prijs groter.
  6Aardeppelen zijn elk jaar op vanwege de behoefte van de frietfabrieken, ze willen zo graag contract om die aardappelen maar te hebben, werkt ook en beter met vrije.
  7Wij hebben het goud in handen (eten, eerste levensbehoefte) waarom dan al als brons weggeven???
  8Contract is nepzekerheid.

 • F. Boer

  @boer Jos. Punt 2 is achteraf gepraat. Punt 3 is gewoon niet waar. En ook vrije telers verkopen op momenten dat je er totaal niets aan verdient, en niet alleen op het eind van het seizoen. Stoere praat van mijn schuur gaat niet open voor minder dan..., maar in mei waren er niet veel vrije meer!

 • KKL99

  Boer Jos, ik beweer ook niet dat mijn gemiddelde hoger ligt dan als ik vrij zou telen. Ik zeg alleen dat ik een stuk zekerheid nodig heb. Tuurlijk heb je altijd je kansen. Juni 2017 was er een goeie tender. Echter op dat moment was het ook droog en dacht iedereen dat de prijs verder zou stijgen. De laatste prijsstijging hebben we niet kunnen redden. Ik was dus oprecht blij met mijn contract. Anders was alles voor 4 cent weg gegaan. . .

 • boer jos

  F. Boer waarom werden er in teeltjaar 2016 dan geen enkele partij afgekeurd? Hoe slecht ze ook waren.

 • boer jos

  KKL99 Afgelopen jaar snap ik je , maar ik denk aan, 2010 verkocht ik er voor 30 , 2012 in oktober voor 25, 2016 bijna alles voor 30. En minder contract is meer marktwerking.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.