Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Frankrijk oogst ondanks droogte meer aardappelen

Frankrijk oogst dit seizoen minder tarwe, maar juist meer aardappelen.

De agrarische infodienst Agreste verwacht een oogst van 35,1 miljoen ton tarwe. Dat is dan 4% minder dan vorig jaar en 2,1% onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Voor consumptie-aardappelen verwacht Agreste een recordoogst van 6,45 miljoen ton. Dat is 1,5% meer dan vorig seizoen en dat is geheel te danken aan het areaal dat met 145.000 hectare 6.000 hectare groter is dan in 2017. Frankrijk is de grootste graanproducent in de EU en een grote producent van aardappelen.

Koolzaad en durumtarwe

Vooral koolzaad en durumtarwe hebben zwaar te lijden van het weer, aldus Agreste. Daarbij gaat het niet alleen om de droogte, die vooral het oosten van het land heeft getroffen, maar ook om hevige regenval vlak voor of tijdens de oogst. Aan koolzaad is 4,6 miljoen ton van het veld gekomen vergeleken met 5,4 miljoen ton vorig seizoen. Die daling is geheel te wijten aan een lagere opbrengst per hectare want het areaal was juist bijna 8% groter. De oogst aan durumtarwe wordt nu geschat op 1,8 miljoen ton, ruim 13% lager dan in 2017.

Beperkte daling gerst

Bij gerst blijft de daling met 11,8 miljoen ton beperkt tot 2,7%. Die gerstoogst ligt daarmee nog iets boven het gemiddelde over de laatste 5 jaar. Ook bij andere akkerbouwgewassen is sprake van flink lagere opbrengsten. Zo komt er naar verwachting 1,3 miljoen ton zonnebloemzaad van het veld, dat is ruim 17% minder dan een jaar geleden, terwijl bij voedererwten met 705.000 ton sprake is van een daling van 8%.

Laatste reacties

 • info36

  Ik vraag me af of die cijfers wel kloppen. Beetje optimistisch volgens mij.

 • Hammie-G

  Dat vroeg ik mij wat betreft de aardappelen ook af, info36! Daarom even wat gerekend aan deze Agreste-cijfers. Omgerekend rooiden ze in Fr. in 2017 op 139.000 ha aardappelen 6.355.000 ton. Dat is gemiddeld 45.717 kg/ha. In 2018 zou dat op 145.000 ha's 6.450.000 ton aardappels opleveren (1,5 % meer dan in 2017). Dan zou de gemiddelde aa-oogst in 2018 44.483 kg/ha zijn. Dat betekent dan weer, dat de gemiddelde ha-opbrengst in Frankrijk in 2018 slechts 2,7 % lager wordt dan in 2017. Gezien de droogte (toch ook in Frankrijk?) lijkt me dat inderdaad een zéér optimistische aanname van Agreste!! Agreste is, als ik goed gegoogeld heb: "Le Service de la statistique et de la prospective du Ministère de l’agriculture et de l’alimentation". Tsja... was er vorig jaar in Nederland ook niet een verhit debat over de oogstramingen van de overheid...?
  Wat betreft de redactie van de Boerderij vind ik het wel teleurstellend dat ze zelf zo'n bericht zonder commentaar overnemen. Dit rekensommetje had de redactie zelf ook kunnen maken en dan die aanname van slechts -2,7 % kunnen vermelden. Dat zegt meer dan al die grote getallen!

 • kaper

  2ha zeker😀😀

 • farmerbn

  In Frankrijk is het eigenlijk helemaal niet droog geweest. Zeker niet in de aardappelgebieden waar ze ook heel vaak kunnen beregenen.

 • Hammie-G

  Nog even ter aanvulling op mijn eerdere reactie, uit het Boerderij-artikel van Annet Smale d.d. 15-8-2018: "...Proefrooiingen in de NEPG-landen bevestigen het beeld dat aardappelopbrengsten fors tegenvallen. In Frankrijk wordt 15% tot 20% minder aardappelen verwacht dan het meerjarig gemiddelde." Hoezo oogst Frankrijk ondanks droogte meer aardappels..??!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.