Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Delphy: let op zoutgehalte van beregeningswater

Akkerbouwers doen er goed aan te letten op het zoutgehalte van het water waarmee ze beregenen. Bijvoorbeeld als ze water uit een doodlopend eind van een tocht halen, zegt adviseur Paul Hooijman van adviesbureau Delphy. “Beregenen met te veel zout in het water zorgt er voor dat het gewas juist hard achteruit gaat.”

Hooijman constateert veel verschil tussen uienpercelen. “Boeren die vroeg zijn begonnen met beregenen en door zijn gegaan, daar staan de uien er best goed bij. Uien op zware grond die laat zijn gezaaid, staan er echter heel slecht voor.” Ook de aardappeloogst gaat tegenvallen. Hooijman: “De eerste percelen pootaardappelen zijn gerooid. Er zijn pootgoedtelers die niet eens de helft van een normale opbrengst halen.”

Hoe meer water hoe beter

Heel veel beregenen helpt de gewassen, zegt Hooijman. “Ik ken twee uienpercelen die tegenover elkaar liggen. Beide akkerbouwers beregenen hun uien eens in de 6 dagen met 20 millimeter. Op de stukjes waar de haspels elkaar overlappen staan de uien er veel beter voor dan op de rest van de beide percelen. Daar hebben de uien twee keer zo veel water gekregen. Ik ken ook een perceel waar de haspel een tijd heeft stilgestaan. Ook daar staan de uien er beter bij dan op de rest van dat perceel.”

Beheer
WP Admin