Akkerbouw

Nieuws 9 reacties

Akkerbouwer beroofd van beregeningsapparatuur

Bij akkerbouwers Jan en Jacob van den Borne in Reusel werd in de nacht van 4 op 5 augustus een beregeningspomp gestript.

Dieven gingen er vandoor met een elektrische ondergrondse pomp, alle bekabeling en accu’s. Bij elkaar vertegenwoordigen ze volgens de akkerbouwers een waarde van € 10.000 à € 15.000.

Van den Borne heeft al 2 maanden lang 9 beregeningsinstallaties draaien, waarmee hij zo’n 40% van zijn aardappelen aan de groei kan houden. “De rest ziet er hopeloos uit.” Van den Borne heeft zijn machines verzekerd tegen brand en diefstal. Onduidelijk is nog of deze schade er onder valt. “Ik weet de eerste vraag van de verzekeraar al: ‘Is er braakschade?’ Nou ja, braakschade, de machines staan onbemand in het veld.”

‘Er staan voor het beregenen zo veel trekkers en stationaire motoren draaiend in het veld, die kun je in feite zo meenemen’

Afsluitbare tanks en elektronische beveiliging

De diefstal drukt de akkerbouwer weer met zijn neus op de kwetsbaarheid van onbemande machines in het land. “Sowieso, maar zeker nu er als gevolg van de vele beregening zo veel trekkers en stationaire motoren draaiend in het veld staan. Die kun je in feite zo meenemen.”

Tegen diefstal van diesel heeft Van den Borne zich al in een eerder stadium gewapend door middel van goed afsluitbare tanks. Elektronische beveiliging van installaties zou dan een volgende fase kunnen zijn. “Dan krijg je onmiddellijk een melding op je telefoon wanneer een installatie stilvalt of wanneer er aan gerommeld wordt.” Dat nog niet alle installaties ermee zijn uitgerust, heeft met de kosten te maken: € 3.000 per stuk. “Ik heb de offertes liggen. Maar dan komt de volgende vraag: durf ik er heen wanneer er een melding komt.”

Laatste reacties

 • magele

  Geen erger wezen op de aarde als de mens.

 • Dirk
  Wat dacht u van de installatie van een fruitteler in Dreumes die door vandalen op 4 aug in z,n versnelling is gezet en zodoende met haspel en al het meer is ingereden ,daarbij een 60 tal bomen heeft ontworteld

 • Frederiqe

  De doodstraf weer invoeren

 • burgt

  vandaag gewoon overdag bij 2 lang elkaar staande haspels de accu"s weggehaald , waren net een week oud . wachtte op de volgende ronde . staan weer nieuwe op.

 • wullum

  Dieven op eens haspel vastbinden

 • hwolters


 • Gat

  Op me werk komet 202 pro sproeikanon paar jaar geleden gejat. Boutjes hadden ze terug aan sproeiwagen gedraaid. Wel duur geintje! En van het jaar van 7 haspels alle accu's afgehaald. Stonden thuis op de plaats

 • info36

  Zal bij de politie totaal geen prioriteit hebben. Ze hebben het te druk met boeren controleren.

 • nelis

  nog meer ruchtbaarheid aan geven.
  Breng je er nog meer op het idee. Stommelingen, staat ook al in het Eindhovens dagblad.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.