Akkerbouw

Nieuws

NAK verwacht toename problemen in pootgoed

De problemen in pootgoed nemen door de luizendruk naar verwachting verder toe.

Veel percelen pootgoed zijn niet schoon geselecteerd, terwijl er vanaf begin juli een toename in de activiteit van bladluizen wordt gemeten. Dat meldt de keuringsdienst NAK op basis van de veldkeuring. De NAK ziet een stijging in de activiteit van gevleugelde virusoverbrengende bladluizen.

Ongunstige weersomstandigheden

Gezien de weersverwachting, met betrekking tot de temperatuur en het uitblijven van neerslag van betekenis, is het volgens de dienst belangrijk om alert te blijven en maatregelen te nemen.

Het verlagingspercentage is met 12,1% al enorm hoog. Ter vergelijking: rond deze tijd was 5% verlaagd in 2017 en 6% in 2018. Bijna 2% is bovendien afgekeurd, wat ook veel is. De pootgoedteelt in het Zuiden wordt het hardst getroffen door problemen in de pootgoedteelt met een verlagingspercentage van 16,5% en 3,3% afkeuringen. De NAK geeft aan dat vorige week wederom veel is verlaagd op erwinia, maar dat die situatie lijkt te stabiliseren door de droge omstandigheden.

Voortgang veldkeuring

De voortgang van de veldkeuring verloopt voorspoedig; de tweede keuring is voor 60% afgerond. Van ongeveer 450 hectare is het loof al vernietigd. Door de droge (stress)omstandigheden neemt de zichtbaarheid van virusziek af.

Of registreer je om te kunnen reageren.