Akkerbouw

Nieuws

Jacco van Wingen Beste Zeeuwse Gewasbeschermer

Jacco van Wingen mag zich de Beste Zeeuwse Gewasbeschermer noemen. Hij ontving van Loes Meeuwisse, wethouder in Goes een cheque ter waarde van € 250.

De telers Thijs Flikweerd en Jan Blok werden respectievelijk tweede en derde.

Tekst gaat verder onder dit bericht.

Schoon Water Zeeland en project Proeftuin Precisielandbouw organiseerden op dinsdag 10 juli op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) gezamenlijk een informatieve bijeenkomst over gewasbeschermingsmiddelen en precisielandbouw. Op een juiste manier omgaan met gewasbeschermingsmiddelen is tegenwoordig een van de belangrijkste activiteiten op het akkerbouwbedrijf. Ook vanuit de maatschappij wordt steeds vaker kritisch gekeken naar hoe de sector hiermee omgaat. Aanleiding om een quiz te organiseren voor Zeeuwse akkerbouwers over gewasbescherming. Er waren 3 blokken met elk 15 vragen: een blok over spuittechnieken, een over onkruidherkenning en een over erfemissie.

Reduceren gewasbeschermingsmiddelen

Precisielandbouw is een goede manier om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren, aldus Corné Kempenaar, senior onderzoeker van Wageningen UR. Toch is er een omslag nodig, wil precisielandbouw grote opgang in de landbouw maken. Het is nu nog geen plug and play. Er zijn wel apps voor op de telefoon beschikbaar om plekken in het perceel te markeren, maar deze plekken vervolgens in een taakkaart inladen, is nog niet zo eenvoudig. Bedrijven bedenken vaak ook handige applicaties. Ze kijken dan wat het voordeel voor de boer is, bijvoorbeeld € 40 en bieden de applicatie dan aan voor € 39. De boer schiet er echter weinig mee op.

Ook toepassingen precisielandbouw in België

Het Belgische Ilvo is ook bezig met precisielandbouwtoepassingen, vertelt Koen Mertens, argricultural research engineer bij Ilvo. Zo is een promovendus bezig met onkruidherkenning van lastige onkruiden als knolcyperus met hyperspectraalcamera’s. Een andere promovendus is bezig met ziekteherkenning met behulp van hyperspectraalcamera’s. Mertens verwacht geen resultaat op korte termijn. Zo blijkt de resolutie te laag als de camera aan een drone wordt bevestigd. De resolutie is alleen fijn genoeg als de camera onder een karretje hangt, afgeschermd met een doek, zodat daglicht de camera niet hindert. De accuraatheid ligt nu op de 70%. “Er is nog een lange weg af te leggen”, zegt Mertens.

Of registreer je om te kunnen reageren.