Uitrijden van compost. Aanvoer van extra organische stof helpt om klimaatdoelen te halen. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Akkerbouw werkt mee aan oplossingen klimaat

De Nederlandse akkerbouw wil een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen zoals in het Klimaatakkoord is overeengekomen. Dat meldt Brancheorganisatie Akkerbouw.

Vorige week zijn in Den Haag de Hoofdlijnen voor het Klimaatakkoord gepresenteerd. De vertegenwoordigers van BO Akkerbouw hebben aan de sectortafel Landbouw en Landgebruik duidelijk gemaakt zich te willen inzetten voor de klimaatdoelstellingen van de regering.

De akkerbouw valt onder de brede noemer ‘slim landgebruik’ en heeft geen specifieke sectordoelstelling gekregen. De akkerbouwsector ziet kansen op het gebied van duurzame energieopwekking voor groene kunstmest en brandstof, koolstofvastlegging in de bodem, de teelt van eiwitgewassen, precisielandbouw en onderzoek en innovatie.

BO Akkerbouw vraagt om randvoorwaarden

Volgens een voorlopige inschatting van BO akkerbouw lijkt de terugdringing van lachgas door de akkerbouw met 0,4 tot 0,5 megaton haalbaar.

BO Akkerbouw vraagt voor de invulling van nieuw beleid wel een aantal randvoorwaarden:

  • Van de overheid wordt flankerend beleid en bijbehorend budget verwacht.
  • Maatregelen worden alleen doorgevoerd op basis van wetenschappelijk onderbouwde feiten en niet op veronderstellingen.
  • Doorgevoerde maatregelen gebeuren alleen op basis van vrijwilligheid, dus niet met verboden. Daarvoor zijn verdienmodellen cruciaal.
  • De overheid moet bereid zijn om knellend beleid aan te passen om tot een integrale aanpak te kunnen komen. Als voorbeeld wordt de mestwetgeving genoemd, deze belemmert de aanvoer van organische stof, waardoor een deel van de bemesting wordt ingevuld met kunstmest.
Beheer
WP Admin