Akkerbouw

Nieuws

Verbod neonicotinoïden treft ook cichoreiteelt

Bodeminsecten krijgen meer kans kiemplanten aan te tasten door verbod op neonicotinoïden. Dat zegt René Schunselaar, manager agro bij cichoreiverwerker Sensus.

Bodeminsecten krijgen meer kans kiemplanten aan te tasten als zaad niet meer behandeld mag worden met Poncho Bèta, dat de werkzame stof clothianidin bevat.
Een toenemend percentage van de cichoreiareaal wordt ingezaaid met behandeld zaad. “Dat ligt nu op 40 à 50 procent en dat aandeel groeit jaar op jaar”, zegt Schunselaar. Bodeminsecten kunnen direct na het kiemen van cichoreizaad de wortel en de steel aanvreten, waardoor planten verloren gaan. “Behandeld zaad geeft een mooiere opkomst.”

‘Ontheffing aanvragen voor suikerbieten én cichorei’

Schunselaar erkent dat de impact het neonicotinoïdenverbod op de cichoreiteelt minder is dan die op de bietenteelt. In een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt cichorei niet eens genoemd. “Maar dat wil niet zeggen dat er geen probleem is. Ik zou graag zien dat als ontheffing van het verbod wordt aangevraagd voor suikerbieten, cichorei daarin wordt meegenomen. De Belgische overheid noemt cichorei in dit verband steeds in één adem met suikerbiet. Het zou goed zijn als dat ook in Nederland gebeurt.“
Volgens Schunselaar kan het in de bodem toegepaste insecticide Force 3G een alternatief voor neonicotinoïden zijn tegen bodeminsecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.