Trips in uien. AkkerbouwNieuws

Trips zetten dezer dagen eitjes af in uien

Telers moeten trips nu scherp in de gaten houden, zegt CZAV.

De reeds in uien gevonden trips zetten dezer dagen eitjes af. Dat constateert CZAV op basis van voorspelmodellen en beslissingsondersteunende systemen. Dat betekent dat telers de beestjes, die veel schade aan kunnen richten, goed in de gaten moeten houden.

Volgens Luc Remijn van Delphy gebeurt dat ook zeker. “Iedereen staat op scherp. De druk en schade van vorig jaar willen we niet nog een keer meemaken. Als je tripsen ziet, zou ik ze bestrijden. Het advies daarin hangt af van de omstandigheden.”

Trips in uien. Luc Remijn van Delphy: "Als je tripsen ziet, zou ik ze bestrijden." - Foto: De Groot en Slot

Trips in uien. Luc Remijn van Delphy: “Als je tripsen ziet, zou ik ze bestrijden.” – Foto: De Groot en Slot

Just Hamming van CropSolutions zegt: “Als je kunt beregenen: ga dan beregenen. Tripsen kunnen niet tegen nattigheid. Zo verlaag je de druk.”

Natuurlijke hulp tegen trips

In het Zuidwesten heeft het wat geregend woensdagmorgen; natuurlijke hulp tegen trips. “Dat was een meevaller”, geeft Hamming aan. “Ook voor de groei van de planten.”

Als tripsen voorkomen en de gewasstand en -groei is voldoende, dan adviseert Hamming de inzet van systemische middelen. De volgende stap zouden contactmiddelen zijn. “We hebben een proef aangelegd om de beste beheersstrategie voor trips te vinden.”

Beheer
WP Admin