Akkerbouw

Nieuws

Slecht weer in VS kost graantelers opbrengst

Het weer zit de Amerikaanse graantelers niet mee en dat gaat ze kilo’s kosten.

De inzaai van zomertarwe en mais loopt sterk achter in de VS doordat het in veel staten te droog is. In een aantal staten is juist te veel regen gevallen. En de wintertarwe staat er in een aantal staten nog steeds hondsberoerd bij. Analisten verwachten dat een deel van de wintertarwe in Kansas geen combine te zien krijgt dit jaar.

Prijzen termijnmarkt Chicago omhoog

Door de moeilijkheden op de akkers stegen de prijzen voor tarwe en mais op de termijnmarkt in Chicago dinsdag naar het hoogste niveau in 9 maanden.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) was begin deze week 10% van het geplande areaal zomertarwe gezaaid in de VS. Het 5-jarig gemiddelde voor eind april ligt op 36%. Dit gaat de telers opbrengst kosten. In 2011 was eind april 8% gezaaid. Dat jaar liet de zomertarwe een opbrengstderving zien van ruim 18% ten opzichte van het jaar er voor. Ongeveer een derde van alle tarwe in de VS is zomertarwe.

De telers van wintertarwe hebben ook nog eens last van een slecht groeiend gewas, vooral in Kansas en Oklahoma. Het USDA meldt dat 33% (vorig jaar 54%) van de percelen wintertarwe in de VS er goed of uitstekend voor staat en 37% (vorig jaar 13%) ziet er slecht uit.

17% mais in de grond

Ook de inzaai van mais verloopt traag. Begin deze week zat 17% van de mais in de grond. Het gemiddelde van de laatste vijf jaar is 27%. In de beide Dakota-staten, Minnesota, Ohio en Pennsylvania is nog nauwelijks mais gezaaid, terwijl daar normaal 15 tot 25% in de grond hoort te zitten. In de hele VS staat 3% van de mais boven de grond, de helft van wat normaal is. De inzaai van sojabonen ligt met 5% van het areaal wel op het gemiddelde. Dat gewas wordt meestal wat later gezaaid dan mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.