11kantoorrvoboe402490-001

Informatie over de Gecombineerde opgave

Terug naar dossier
Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Ruim 60% akkerbouwers machtigt RVO voor heffingen

Bijna twee derde van de akkerbouwers heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gemachtigd om hun areaalgegevens door te geven aan de Brancheorganisatie Akkerbouw.

Daarmee berekent de BO Akkerbouw de heffingen die alle akkerbouwers moeten betalen voor het Programma Onderzoek en Innovatie.

Gecombineerde opgave

De akkerbouwers hebben de RVO gemachtigd via de Gecombineerde opgave. Directeur van BO Akkerbouw Matthé Elema zegt dat 60% tot 66% van de akkerbouwers dat hebben gedaan. “We zien dat vooral de professionele akkerbouwers de machtiging hebben aangevinkt. De gelegenheidstelers en de kleine bedrijven hebben minder machtigingen afgegeven. Overigens kunnen akkerbouwers nog steeds RVO machtigen, via de machtigingspagina op de website van RVO. Ook zij krijgen de korting van € 50 op de heffingen, die geldt bij de machtiging.”

De BO gaat de rest van de akkerbouwers aanschrijven om hun areaalgegevens te verstrekken. De BO heeft een algemeenverbindendverklaring voor het onderzoeksprogramma, dat is gericht op gewasoverstijgend onderzoek. Dat betekent dat alle akkerbouwers mee moeten betalen.
Artikel gaat verder onder de foto

Beregenen van aardappelproefveld van PPO Lelystad. Alle akkerbouwers moeten meebetalen aan het gewasoverstijgende onderzoek. - Foto: Ruud Ploeg
Beregenen van aardappelproefveld van PPO Lelystad. Alle akkerbouwers moeten meebetalen aan het gewasoverstijgende onderzoek. - Foto: Ruud Ploeg

Maximale heffing per hectare per gewas

De heffing per hectare consumptie- of pootaardappelen bedraagt € 13,20. Voor zetmeelaardappelen en suikerbieten is dat € 8,80 en voor graan € 4,40 per hectare. Dit zijn maximale heffingen. De BO bekijkt hoeveel geld nodig is voor het onderzoek. Die rekening krijgen de boeren in het najaar.

De heffingen worden alleen gebruikt voor onderzoek. De organisatiekosten van BO Akkerbouw worden betaald door de organisaties die lid zijn van de BO.

Discussie over doorgeven areaalgegevens

De BO kreeg in mei 2016 de algemeenverbindendverklaring van de overheid. De discussie over het doorgeven van de areaalgegevens van RVO aan de BO duurde bijna 2 jaar.

Eén reactie

  • aardappelboer

    Toch knap dat RVO in 2 weken tijd dit wel kan doorgeven terwijl de rest van de controles van het glb beleid een jaar duurt. Vraag me sterk af of het waar is wat Elema zegt of dat het een schatting is, denk het laatste.

Of registreer je om te kunnen reageren.