Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

LTO en Cosun: derogatie op verbod neonicotinoïden

LTO en Cosun overwegen zich in te zetten voor een derogatie op het verbod van neonicotinoïden.

Ook een juridische procedure tegen het Europese verbod op de insecticiden behoort tot de mogelijkheden, zei LTO-voorzitter Marc Calon in Ermelo op de ledenvergadering van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). “Dit gaan we bespreken met de Europese organisatie Copa-Cogeca.”

Cosun zoekt medestanders

Ook bietentelerscoöperatie Cosun zoekt medestanders tegen het verbod op neonicotinoïden, dat de Europese Commissie eind april instelde en dat ergens eind dit jaar van kracht wordt. Volgens voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer van Cosun zijn er grote zorgen. “Dat werd duidelijk op het congres deze week van de Europese organisatie van bietentelers (CIBE). Het is onacceptabel dat de bietensector geen tijd krijgt om alternatieven te ontwikkelen. Terwijl we in het verleden voorstellen hebben ingediend bij het Topsectorenbeleid om alternatieven te onderzoeken. Die werden afgewezen omdat er geen zicht was op een verbod. De bietensector is best bereid over te stappen op alternatieven, maar het duurt jaren om alternatieve bestrijdingsmethoden tegen schadelijke insecten te ontwikkelen.”

‘Het is onacceptabel dat de bietensector geen tijd krijgt om alternatieven te ontwikkelen’

Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun

Op het CIBE-congres werd duidelijk dat Denemarken, België en enkele Oost-Europese landen ook werk willen maken van een derogatie, waarbij de Europese Commissie op verzoek van een lidstaat een (beperkte) ontheffing kan geven. De Lugt vindt dat het verbod de klok 20 jaar terug zet. “In de jaren 90 werden de neonicotinoïden verwelkomd omdat veel minder volveldsbespuitingen met insecticiden nodig zijn. In bieten en cichorei is er geen enkel gevaar voor bijen omdat deze gewassen niet in bloei komen voor de oogst. Politieke besluiten worden genomen op basis van emoties, feitelijke onderzoeken tellen niet meer mee als onderbouwing van besluiten. Dat is een zorgelijke ontwikkeling die we ook met landbouwminister Schouten willen bespreken.”

Laatste reacties

 • WJHDKremer

  Overwegen? Gewoon voor inzetten.

 • sjoerddehoop1

  Hoezo geen tijd voor alternatieven?
  Twintig jaar lang was daar de tijd voor.
  Ze hebben het gewoon niet gedaan uit gemakzucht.

  Bovendien: In dezelfde week dat de COSUN oproept tot verzet tegen dit verbod staat ook in dezelfde krant dat de wereldsuikerprijs door de hoeven zakt wegens veel te grote productie.
  Je zult aan de bodemgezondheid moeten werken met ruimere bouwplannen. Wat lagere suikerproductie is goed voor de markt.

 • Buitenkamp

  Probleem met neonicotinoiden is dat ze slecht afbreken en dus geleidelijk overal terecht komen. En dat ze in kleine hoeveelheden al erg giftig zijn voor insecten. Daarom waren ze ook zo effectief. Fipronil hoort ook bij deze familie van gifstoffen en je ziet dat veel pluimveehouders bijna niet van hun fipronilbesmetting af komen.

 • arink

  Wat goed Sjoerd en Maria dat er ook eens dergelijke reacties als die van jullie tussen staan, misschien dat er ergens een kwartje gaat vallen.

 • Henk Tennekes

  De huiszwaluw gaat ten onder aan het gebrek aan insecten in Nederland. Er zijn 80% minder huiszwaluwen dan in de jaren 1970 en in de laatste 100 jaar is 95% verdwenen. Het roer moet om in de landbouw. Geen neonics in de bietenteelt. We roeien met neonics de insecten uit, waardoor onze vogels verdwijnen. Nu moet de ecologie over de economie prevaleren. We kunnen onmogelijk blijven doorgaan ons cultuurlandschap te veranderen in een groene woestijn.

 • alco1

  Insecten bij de vleet
  Vele nesten van zwaluw in de schuur.
  En zo'n man denk dat het op het platteland net zo is als in zijn stadje.

 • pinkeltje

  Heb me deze week nog weer helemaal het schompes zitten boenen op de voorruit van mijn auto. Ervaar het niet als dat het maar een derde was van wat je dertig jaar geleden rond deze tijd aan insecten had......

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.